Brädspelet från 90-tal

Regler "Stora kojakten"

Hämta så många kor du hinner och kan. Men se upp! På vägen lurar troll, vilda djur, sura grannar och andra farligheter. Och se upp för PussGurkan!

Regler

Du bor på en lantgård. I kohagen betar, idisslar och råmar alla gårdens kossor.

Det gäller alltså för dig att så snabbt som möjligt hämta en kossa i hagen, leda den hela vägen hem, lämna den i ladugården och sedan ge dig av till hagen för att hämta en ny kossa. Och så vidare.

Låter det enkelt? Pass upp! På vägen lurar troll, vilda djur, sura grannar och andra farligheter. Och se upp för PussGurkan.

Hur många kan spela?

Upp till sex glada spelare kan vara med och jaga kossor.

Hur du kommer igång med spelet.

Första gången du spelar Stora Kojakten måste du sätta spelfigurerna i sina hållare och ta de olika korten ur sina förpackningar.

Håll reda på vilka kort som skall ligga tillsammans i buntar. Och blanda varje bunt noga innan du börjar. Lägg kortbundarna på sina platser på spelplanen.

Bra-att-ha-korten lägger du helst i ett fack i spelkartongen.

Och ett gott råd är att gå igenom reglerna med spelarna och spela en provomgång innan ni kör igång med jakten ”på allvar”.

Hur Stora Kojakten börjar.

Välj vilken figur du vill spela med. Ställ den tillsammans med de andra spelarnas figurer i boningshuset /start). Den som slår högst poäng med räningen börjar. Sedan går turen medsols runt bordet.

Nu är du på väg till hagen!

Först gäller det för dig att så fort som möjligt komma till kohagen. På väg dit kan du hamna på en Orange fläck

Då får du ta ett bra-och-ha-kort som ger dig fördelar i vissa lägen under spelets gång. Du får själv välja om du vill använda kortet eller spara det. Men när du väl använt ditt kort, måste du lägga tillbaka det underst i kortbunten. Det finns bara åtta bra-att-ha-kort. Så det gäller att hålla sig framme, lägga beslag på några och använda dem vid rätt tillfälle.

Hur kommer du in i kohagen?

Ja, egentligen är det bara att kliva på när du kommer fram. Men kom ihåg: Hur nära hagen du än står och hur mycket än tärningen visar, så får du bara gå in i hagen. Du får aldrig gå vidare på någon av vägarna.

Nu är du i kohagen.

Här ska du hämta en kossa.Tag kossa-kortet överst i högen och tala gärna om för de andra vilken kossa du fick. Sedan måste du direkt välja vilken väg du ska gå med kossan till ladugården.

Genvägen är kort men farlig, korta vägen är lite säkrare och långa vägen är längst men lugnast.

Ställ dig vid vägen du valt och vänta på din tur att slå.

Kom ihåg! Du får bara ta med dig en kossa åt gången från hagen till ladugården.

På väg med kossan till ladugården

När det blir din tur slår du ett slag med tärningen och går så många steg framåt vägen som tärningen visar. Nu gäller det att se upp! Färgen och utseendet på den fläck du hamnat på bestämmer vad du ska göra.

Gul fläck:

Inget händer, stå bara kvar och låt turen gå vidare till nästa spelare.

Röd, blå rosa eller grön fläck:

Läs högt på ditt kossakort och gör som det står vid färgmarkeringen.


Upp-å-hoppa, lila:

Tag ett upp-å-hoppa-kort och följ instruktionerna. Kom ihåg att den som inte löser uppgiften får börja om från kohagen. Dina medtävlare bestämmer när du är klar med uppgiften. Lägg tillbaka kortet underst i bunten.

Koblaja, brun:

Här är det klafsigt och jobbigt. Vad din tärning än visar får du bara ta ett enda steg framåt när det är din tur. Så håller du på tills du trampat dig igenom blajorna.

Omvägen, cerise:

Hamnar du på en sådan här fläck så måste du gå en omväg. Följ pilarna och gå som vanligt så många steg som tärningen visar. Pilarna visar när du får gå på en vanlig väg igen.

Kom ihåg: Bara en åt gången

Du ska bara titta på färgfläckar, läsa på kossa-kort, halka in på omvägen, trampa i koblajor eller dra upp-å-hoppa-kort som en direkt följd av ditt eget tärningsslag.

Ett ex: Du har Ystra Ylva, slår ett slag och hamnar på en röd fläck. Då ska du enligt kossa-kortet backa frya steg. Du gör det och hamnar på en grön fläck. Men strunt i det. Du ska inte läsa en gång till på kossa-kortet. Du stannar på fläcken och låter bara turen gå vidare till nästa spelare.

När du kommit fram till ladugården med din kossa.

Vänd ditt kossakort upp-och-ner. Lägg det väl synligt vid din ålats så att alla kan se hur många kor du hämtat hem. Hoppa sedan direkt till boningshuset (Start). Nästa gång det blir din tur börjar du gå mot kohagen för att hämta en ny kossa.

Vem vinner

Den som först har tagit in fyra kossor i ladugården har vunnit. Vill ni spela en snabbare omgång av Stora Ko