Facit till citruspyssel

Facit till citruspyssel

Visste du att det finns över 100 olika sorters citrusfrukter? Apelsin, clementin och citron kanske du redan känner till men har du hört talas om pomerans, kumquat eller pomelo?

Alla citrusfrukter kommer ursprungligen från Asien men odlas idag bland annat i Sydeuropa, USA och Sydamerika. Citrus är rik på C-vitamin, en apelsin innehåller all c-vitamin du behöver få i dig på en hel dag!

 

Pomerans
Pomerans – ser ut som en apelsin men är mycket mer bitter i smaken, så bitter att den faktiskt aldrig äts som färsk frukt. Frukten kan man däremot göra marmelad på och det torkade skalet används som krydda i bröd och glögg.

 

Kumquat
Kumquat – 
är som en apelsin men liten som en vindruva. Kumquaten kan du äta som den är med skal, kärnor och allt, den är också fin och god att ha i fruktsallad och i efterrätter.

 

Pomelo
Pomelo – 
är en grön frukt, lite större än en grapefrukt och har ett tjockt skal. På insidan liknar den också en grapefrukt fast fruktköttet är ljusgult och alldeles söt i smaken. 2005 vägdes en Pomelo i Japan med rekordvikten 4,86 kilo.

Mer pyssel på Abrakadabra