• Artiklar
  • Adjö matsvinn – fixa restfest!
Laga mat billigt

Adjö matsvinn – fixa restfest!

Adjö matsvinn – fixa restfest! Pytt – en klassisk resträtt, här en vegovariant med potatis, kikärter och curry.

Släng inte maten, det har du väl hört! Spara allt som blir över. Många rester små blir till slut en hel middag.

1. Använd allt

iStock-1156994280.jpg

Underskatta inte matresterna, de kan bli nya rätter – förutom bananskalet då.

Laga till det som ligger och skramlar i nästintill tomma förpackningar i kyl, frys och skafferi. Var inte rädd för att blanda olika pastasorter, börja med att koka pastan som har längst koktid.

Kolla igenom alla burkar i kylskåpet. Kanske dags att använda den sista slatten bostongurka till en god hamburgerdressing?

Förvandla smårester från frysen till en ny måltid. Låt korvsnuttar och överblivit kött bilda basen i pytt-i-panna, använd överbliven lax i laxpytt. och överbliven potatis i en pytt-i-panna med curry och kikärter.

Gammalt bröd kan användas till den italienska brödsalladen panzanella med chiliost.

2. Bygg en buffé

barn och mamma vid matbord.jpg

Restfest med allt möjligt, en given barnfavorit.
Är ni fler som ska äta så kan det bli en hel buffé med olika rester, lasagne, paj, gravlax, gryta eller vad du nu har i frysen. Var inte rädd för att blanda många olika sorters mat.

Alla kommer att hitta sin favorit. Barn brukar uppskatta en enkel buffé extra mycket, det är roligt att ha många val.

3. Pimpa med ost

grilled-cheese-med-gruyere_TIF.jpg

Oemotståndlig grilled cheese-macka som faktiskt kan lagas på rester.

Mikra eller värm resterna. Riv lite smakrik ost över och gratinera till en knaprig yta. Det är det enklaste sättet att piffa upp gamla rätter.

Gammalt bröd kan gratineras med lite ost och blir som nytt, här en rikgit god macka på surdegsbröd och ost grilled cheese sandwich och knapriga stavar av gratinerat bröd.

Fransmännen älskar att ha gratinerat bröd i sin löksoppa, för övrigt en suverän budgeträtt.

4. Förgyll med sallad och sås

Citrondressing_TIFF.jpg

Fräsch ooch frisk citrondressing funkar till det mesta.

Servera restbuffén med en fräsch sallad och en god sås, till exempel en citrondressing på majonnäs, crème fraiche eller turkisk yoghurt och citron, binder ihop lite spretiga rätter.

En liten bit grönmögelost kan mosas och blandas med yoghurt, grädde eller crème fraiche som i den här milda ädelostdressingen.

Läs mer!

Potatis över? Krossa den!

Gårdagens kokta potatis får nytt liv i den här rätten: