Arlabloggen

Visbymejeriet investerar i ny silo

Visby mejeri investerar i år 25 miljoner kronor, bland annat i en ny silo. Den ska torka skum- och kärnmjölkskoncentrat till pulver, som sedan exporteras. Totalt finns nu tio silos på mejeriet.

Daniel Gardell, projektleare på Visby mejeri, ni har precis fått en ny silo, vad ska den användas till? Vi bygger ut för att kunna ta emot skummjölkskoncentrat och kärnmjölkskoncentrat.

Varifrån kommer koncentraten? Götene, vi skickar våran grädde dit och får koncentrat med returen.

Vad ska ni göra med koncentraten? Det torkas till pulver.

Hur mycket exporterar ni årligen? Drygt 85 procent av mjölken vi väger in blir pulver som exporteras.

Vad används pulvert till? Vi har till exempel godistillverkare som är storkunder, om ni äter chokladägg finns chans att de innehåller mjölk från Gotland.

Ersätter silon nån tidigare silo, är det helt ny silo? Hur många har ni totalt? Det är en helt ny silo för produktmjölk. Totalt har vi nu sammanlagt 10 silos för produkt- och helmjölk. Denna nya silo är på 250 m3 och nästan dubbelt så stor som övriga silos.