Arlabloggen

Nu är det bevisat - god mat gör oss lyckligare. Arla lanserar Matlycka!

Hur hänger mat ihop med våra känslor? Och kan vi med matens hjälp bli lite lyckligare? I en färsk undersökning, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Arla, menar 80 procent av de tillfrågade svenskarna att de blir lyckliga av att äta god mat. Bra råvaror har en naturlig roll i god mat och enligt undersökningen tycker hela 84 procent att smör gör maten godare.

– Undersökningen bekräftar vad Arla alltid har trott på, att mat och lycka hänger ihop. Men vad är det egentligen som händer i hjärnan när vi lagar, äter och umgås över god mat? Det ville vi utforska med hjälp av lyckoexperten Malin Rapp och kocken Jimmi Eriksson. Med initiativet Matlycka vill vi inspirera fler att använda matlagning som ett verktyg till att öka välbefinnandet, säger Katarina Klingberg, varumärkesansvarig för Svenskt Smör.

Medan de flesta blir lyckliga av att äta god mat är det bara hälften av de som lagar mat (51 procent) som känner glädje när de lagar mat. Varfjärde (23 procent) upplever press och tycker att det är krångligt att bjuda på middag.

– Matlagning kan framkalla lycka, men också prestationsångest. Många jämför sig med andra, inte minst i köket, och strävar hela tiden efter något bättre. Men jakten på perfektion gör oss inte lyckliga. Lyckoforskningen visar istället att närvaro, utmaningar i lagom dos och umgänge är det som får oss att må bättre. Att ta sig tid att laga och njuta av god mat tillsammans är utmärkta sätt att träna på det här varje dag, säger Malin Rapp, lyckoexpert och motivationsföreläsare.

Arlas undersökning om mat och lycka i siffror

Lyckoforskningen visar att när vi är närvarande i stunden, umgås med andra och utmanar oss lagom mycket kan vi öka vårt välbefinnande. Genom att njuta av god mat, äta tillsammans med andra och utmana oss i köket, kan vi påverka vårt välmående varje dag och träna hjärnan i det som den mår bra utav säger lyckoexperten Malin Rapp.

  • Hela 72 procent av svenskarna upplever att de är lyckliga.
  • 80 procent av svenskarna blir lyckligare av att äta god mat.
  • Endast 51 procent av de som brukar laga mat upplever glädje när de lagar mat.
  • 88 procent upplever att mat blir godare om den tillagas av naturliga råvaror.
*Arlas undersökning om mat och lycka genomfördes av Kantar Sifo mellan den 29 maj och 5 juni 2017 och inkluderade 1003 personer i åldern 18-79, representativt fördelat mellan män och kvinnor och utspridda över hela Sverige. Läs mer om undersökningen

Arla lanserar Matlycka

Lyckoexperten Malin Rapp och kocken Jimmi Eriksson utforskar kopplingen mellan närvaro, njutning och lycka. Kort och gott, kan god mat göra oss lyckligare? Se  till exempel avsnitt 2:

Eller massor med mer inspiration och recept på Arlas Matlycka. Klicka här!

Länkar:

TV4 Nyhetsmorgon gjorde ett inslag - klicka här för att se det.

Lantbruksnytt skrev en artikel