Arlabloggen

Arla har blivit störst på laktosfritt i Sverige

​Arlas laktosfria utbud fortsätter att växa och det gör även marknadsandelarna. Arla har blivit störst på laktosfritt i Sverige.  Laktosfria produkter tillverkas på mejerierna i Linköping, Jönköping och Falkenberg.

I Sverige beräknas fyra till tio procent av den vuxna befolkningen vara medicinskt laktosintolerant. Men betydligt fler lägger om kosten.  Upp mot 20 procent upplever sig vara laktosintoleranta och det är den snabbast växande konsumenttrenden.

Mest tillverkas på Linköping mejeri

På Linköping mejeri görs merparten av de laktosfria produkterna. Drygt en miljon liter mjölk passerar varje vecka genom filtren, som är första steget i den laktosfria processen. I filtreringen tas runt hälften av laktosen bort. Resten försvinner genom att man tillsätter laktasenzym som spjälkar kvarvarande laktos till sockerarterna glukos och galaktos. Det är därför produkterna har en något sötare smak. Exempelvis mjölkdryck, yoghurt och fil görs på detta sätt. Produkter som Yoggi®, som gärna får smaka lite sötare, filtreras inte utan där spjälkas all laktos med enzym.

Läs mer om Arlas laktosfria produkter