Arlabloggen

Arlabloggen

Mar 30, 2020 14:17 av Erik Bratthall

Ett tack till personalen i kollektivtrafiken

Det finns många hjältar i dessa Coronatider. De chaufförer som varje dag kör kollektivtrafik i Stockholm gör en stor insats i att säkerställa att de som behöver ta sig till sina arbeten kan göra det. Den 27 mars visade vi på Arla dem vår uppskattning, genom att dela ut en fikapåse i samarbete med caféet MrCake och bagaren Roy Fares. På detta sätt kan vi även stötta i besöksnäringen  som har tuffa tider med minskat antal kunder. Vi fyllde Arlas food truck med påsar och delade under  dagen på de stora busscentralerna  i Södertälje, Handen och Sundbyberg utanför Stockholm. Helt enkelt för att sprida lite glädje. #viärarla #arlaprosweden

Följ Arlapro på Instagram

Jun 25, 2019 17:18 av Erik Bratthall

Under torsdagen den 4 juli så håller vi till  i trädgården på Mellangatan 15, Tomorrow´s Trädgård, i centrala Visby.

Frukostseminarium, 08:00-09:00 – med frukost: ”Mer koncentration och mindre ont i magen i skolan – så funkar frukosteffekten”

Bristande koncentrationsförmåga, och en stökig miljö bidrar negativt till skolelevers studieresultat och välmående. Men tänk om vi genom en enkel åtgärd kunde göra det lättare för dem att koncentrera sig, och bidra till att de mår bättre? Resultaten från ett projekt som genomförts i två högstadieskolor i Botkyrka visar på frukostens potential att göra just det. Genom att servera dagens första mål i skolan ökade andelen elever som åt frukost markant, men tydliga positiva effekter på arbetsro och välmående. Frukosten sägs vara dagens viktigaste mål, men vi vet att många i skolåldern väljer bort det av olika skäl. Vad säger forskningen egentligen om frukostens betydelse för elevernas välmående och arbetsmiljön? Hur kan vi se till att eleverna får en frukost som är både hållbar och har bra näringsvärde? Och hur kan livsmedelsaktörer bidra? Välkommen till ett samtal om frukosteffekten!

Medverkande: Maja Nordström, Projektledare, Arla, Anna-Karin Modin-Edman, Hållbarhetsansvarig, Arla

--

Lunchseminarium, 12:00-13:00 – med lunch lagad av Årets kock David Lundqvist:  ”Mjölkens klimatavtryck går att förändra - så når vi netto noll senast 2045”

Hållbar produktion av näringsriktiga livsmedel till en växande global befolkning är en av framtidens stora utmaningar. Hur ska mjölkproduktionens klimatavtryck minskas? Hur ska vi lösa klimatutmaningen och samtidigt värna den biologiska mångfalden och andra ekosystemtjänster från mjölkgårdarna? Vad behöver företagen, marknaden och politiken göra för att göra det möjligt att nå målet, helst ännu tidigare? Arla Sverige lanserade i våras målet att producera mjölk med netto noll klimatavtryck senast 2045. Mycket har redan gjorts, men en hel del återstår för att målet ska kunna nås. Välkomna till ett samtal där vi ger representanter för näringen och politiken tillfälle att utifrån sina respektive perspektiv måla upp vägen framåt för hur klimatneutral mjölkproduktion ska bli möjlig.

Medverkande:

 • Helène Gunnarson, Vice Ordförande, Arla
 • Mats Ekström, Mjölkbonde, Hemse
 • Anna-Karin Modin Edman, Hållbarhetsansvarig, Arla
 • Jenny Lundström, ledamot i partistyrelsen och har där ansvar för jordbruks- och djurpolitik , Miljöpartiet
 • John Widegren, Landsbygdspolitisk talesperson, Moderaterna
 • Mats Landén, Senior Manager Corporate Partnerships, WWF
 • Victoria Bignet, SU
Maria Wetterstrand, Moderator 

--

Eftermiddagsseminarium – med mjölk och bulle, 14:30-15:30: Från hästkraft till kokraft och tillbaka – framtidens fossilfria transporter”

För att nå Sveriges klimatpolitiska mål ska utsläppen från transportsektorn minska med minst 70% till 2030. Klimatpolitiska rådet konstaterar i sin senaste utvärdering av regeringens politik att vi bara kommer att nå halvvägs till målet, med utgångspunkt i nuvarande förutsättningar.

En ökad andel biodrivmedel kommer att vara en del av lösningen, men takten behöver öka. En pågående utredning tittar på en pusselbit: förutsättningarna för biogasens framtid i Sverige. Fler och fler mjölkbönder ser potentialen i att utvinna biogas från sina kors gödsel, innan näringen återförs till åkern. Men vad krävs för att fler ska våga ta steget? Hur stor potential har biogas att bidra till omställningen till fossilfria transporter? Och vem ansvarar för utbyggnad av infrastrukturen som gör det möjligt? Välkomna till ett seminarium om hur cirkulära lösningar för biogasproduktion kan frigöra kokraft för omställningen till fossilfria transporter.

Medverkande:

 • Helène Gunnarsson, Vice ordförande, Arla
 • Rickard Nordin, Riksdagsledamot (C), talesperson i klimat- och energifrågor, Centerpartiet
 • Åse Arnbratt, Ansvarig hållbar mjölkproduktion, Arla
 • Emil Glimåker, FordonsGas Sverige AB
 • Maria Malmkvist, VD, Energigas Sverige
 • Tobias Kullingsjö, Mjölkbonde
 • Ola Hansén, Senior rådgivare hållbar energi och klimat, WWF
Peter Alestig, Moderator, SvD

--

Arlas mingel i Almedalen är kl 17:00 för inbjudna.

Kontakta Sandra.Eriksson@arlafoods.com för frågor om minglet.

--

Frågor?

Kontaktperson för Arlas aktiviteter i Almedalen 2019 är presschef Erik Bratthall, 070-894 43 42, erik.bratthall@arlafoods.com

Jul 20, 2018 22:44 av Erik Bratthall

Runt om i Sverige kämpar just nu både brandmän och frivilliga mot de bränder som härjar. Arla följer utvecklingen och har kontakt med de bönder som finns i områdena runt de bränder som riskerar att spridas. Från några av dessa mjölkbönder som ligger inom riskområdena kom idén att bistå med mat till räddningsarbetarna. Vilket vi kommer att göra. För att rikta resurser rätt har vi direktkontakt med Räddningstjänsten.

Idag gick en första specialtransport från Sundsvalls mejeri till Färila, där det finns en matdepå. Arla kommer att leverera frukost och mellanmål till 300 räddningsarbetare/brandmän under minst en veckas tid.

— Vi har kört en första leverans idag enligt principen ”man tager vad man haver” från lagret i Sundsvall. Jag tror att vi kan täcka det omedelbara behovet över helgen, säger Urban Hägglund på Arla Foodservice.

Jan 12, 2018 16:51 av Erik Bratthall

Stans bästa semla är en väldigt uppskattad kampanj som Arla har haft sedan 2012. Varje år har intresset ökat och fler caféer och semmelälskare har deltagit.

Under Stans bästa semla 2017 deltog hela 3000 caféer och konditorier. Hela 47 317 personer röstade, och det konditori som fick flest röster totalt sett var Müllers Bageri & Konditori på Fredsgatan 13 i Nynäshamn.

Här kan du se vilka semlor svenska folket gillade mest i landets tio största städer.

Topplista 2017

1. Stockholm: Vår Bagarbod, Ringvägen 129. 2. Göteborg: Café Biscotti, Allmänna vägen 34. 3. Malmö: Rörsjöns Konditori, Föreningsgatan 54. 4. Uppsala: Café Linné Hörnan, Svartbäcksgatan 22. 5. Västerås: Systrarna Erikssons Hembageri, Sturegatan 221. 6. Örebro: Bageri Bullvivan, Kyrkvärdsvägen 17. 7. Linköping: Borgs Bageri & Konditori, Videgatan 4. 8. Helsingborg: Gunnars Konditori, Planteringsvägen 123. 9. Jönköping: Konditori Napoleon, Barnarpsgatan 17. 10. Norrköping: Saras Bageri, Styrmansgatan 4.

I Stans bästa är det svenska folket som avgör vilken semla som är godast. För att rösta söker du på ditt favoritcafé och verifierar din röst med e-postadress eller Facebook. Du kan rösta hur många gånger som helst, men bara en gång per café.

Läs mer på Stans bästa

Dec 20, 2017 15:45 av Erik Bratthall

Arla Foods och det tyska mejeriföretaget DMK Group har undertecknat ett avtal om tredjepartstillverkning om produktion av  35 000 ton mozzarellaost för Arla per år. 

Arla kommer att leverera 300‒350 miljoner kilo mjölk för produktionen årligen och kommer att betala DMK för att producera 35 000 ton mozzarellaost varje år. DMK kommer att investera 15 miljoner euro och i slutet av 2018 ska hela anläggningen producera mozzarella samt då starta tredjepartstillverkning för Arla.

Det nya samarbetet kommer efter en ökad global efterfrågan på mozzarellaost från både konsumenter och från livsmedelsindustrin. Arla Foods och DMK räknar med att den europeiska mozzarellamarknaden kommer att öka från 600 000 ton 2017 till 720 000 ton 2022.

”Arla är en av världens ledande producenter av mozzarellaost. Med detta avtal siktar vi på att bygga vidare för att fortsatt erbjuda mozzarella av högsta kvalitet till konsumenter och livsmedelskunder i Europa, Asien, USA och Mellanöstern”, säger Peder Tuborgh.

Dec 07, 2017 15:24 av Erik Bratthall

Pannkaksrulltårta är ett av recepten som Arla tillsammans med ​Vivi Wallin, en välkänd profil i sociala medier, presenterar i en satsning på Arlas mjölkbaksidor.

– Vi samarbetar gärna med den här typen av ”influencer” som tar fram nya spännande recept med en extra ”twist”. Vi utgår från recept som redan finns på arla.se och syftet är att inspirera nästa generation, det vill säga barn och unga, att våga baka och laga mat, säger Gunilla Eriksson, som ansvarar för Arlas mjölkbaksidor och sajt för barn och unga, Arlakadabra, på arla.se.

Recepten är: Pannkaksrulltårta – för dig som ska bjuda många men inte orkar steka massor av pannkakor.

Smoothiepannacotta – ta frukostsmoothien och laga en god efterrätt.

Smoothieglass – glass till frukost, ja men visst!

Korta filmer visas i Vivis kanal på Facebook och Instagram med hänvisning till Arlas Arlakadabra där fullängdfilmer med recepten finns.

https://www.arla.se/arlakadabra/mattips/fixa-sjalv-vivi/

http://fixasjalv.se/

https://www.facebook.com/fixasjalv/

https://www.instagram.com/fixasjalv/

Vivi Wallin meddelar att hon och sonen Knut gör lite julfix i TV inom kort. Dels i Bingolotto på söndag och Nyhetsmorgon den 12:e december.