Nytt rekord för cottage cheese-mejeriet i Falkenberg
- Lästid
- 1 min
- Publicerad
- 07 november 2025
- Kontakter:
- Presskontakt
Efterfrågan på KESO® Cottage cheese fortsätter att öka – och Arla Falkenberg fortsätter att leverera. För andra året i rad har Europas största cottage cheese-mejeri slagit sitt produktionsrekord, när 23 000 ton passerades redan i slutet av oktober.
Häromveckan stod det klart att det blir ännu ett rekordår för Arla Falkenberg, som förser både Sverige och stora delar av Europa med cottage cheese. Den totala produktionen för 2025 väntas landa på omkring 27 000 ton, en ökning med drygt 17 procent jämfört med det tidigare rekordet som sattes i fjol.
– Det här är resultatet av ett fantastiskt lagarbete där vi jobbat hårt för att förenkla och effektivisera produktionen. Att slå rekord två år i rad visar verkligen på kollegornas engagemang och kompetens här i Falkenberg, säger Christian Svensson, mejerichef på Arla Falkenberg.
Likt andra proteinrika produkter har efterfrågan på cottage cheese ökat kraftigt de senaste åren. I sociala medier fylls flödena med recept på hur man kan använda den gryniga färskosten i allt från bröd och pannkakor till sallader och smörgåspålägg.
– Trenden drivs framför allt av ett växande intresse för proteinrika och fettsnåla livsmedel kopplat till träning och hälsa. Cottage cheese är dessutom en väldigt mångsidig produkt som passar lika bra i matlagning och bakning som på frukostmackan eller direkt ur burken, säger Lisa Engström, varumärkesansvarig för KESO® Cottage Cheese.
Fakta om Arla Falkenberg
- Arla Falkenberg är Europas största cottage cheese-mejeri.
- Här tillverkas omkring 60 olika varianter av cottage cheese för både den svenska och internationella marknaden, bland annat svenska KESO® och danskarnas Cheasy®.
- Mejeriet tar emot cirka 130 miljoner kilo mjölk om året, nästan uteslutande från Arlagårdar i Halland.
- Produktionen pågår dygnet runt året om.
- Omkring 130 personer jobbar på anläggningen.
Presskontakt