Finalisterna utsedda till Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2025
- Lästid
- 3 min

- Publicerad
- 21 mars 2025
- Kontakter:
- Presskontakt
Föreningen Frisk Mat, Tullängsgymnasiet i Örebro och Väståkraskolan i Anderslöv är de tre finalisterna som nominerats till specialpriset Årets Guldstjärna i tävlingen Arla Guldko 2025. Alla bidrar på olika sätt till att utveckla det offentliga köket. Jurygruppen som leds av stjärnkocken Fredrik Eriksson kommer nu arbeta vidare och granska finalisterna i detalj. Vem som tilldelas priset avgörs vid finalen den 12 maj 2025.
Årets Guldstjärna ges till den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar eller skapar bättre förutsättningar för våra offentliga kök.
– Varje dag serveras över tre miljoner offentliga måltider i Sverige. Bakom dessa måltider står eldsjälar som outtröttligt arbetar för att höja kvaliteten, smakupplevelsen och hållbarheten i de offentliga köken. De inspirerar andra och sprider sin kunskap. Årets tre toppkandidater är inspirerande förebilder som visar hur offentliga måltider kan utvecklas och göra verklig skillnad, säger Erica Elfvíng, projektledare för Arla Guldko.
Tävlingskategorierna i Arla Guldko 2025 är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft, Bästa Seniormatglädje samt utmärkelsen Årets Guldstjärna. Samtliga finalister i Arla Guldko 2025 har nu presenterats.
Här är finalisterna i Arla Guldko 2025 Årets Guldstjärna
Tullängsgymnasiets restaurang i Örebro
Tullängsgymnasiet engagerar sig djupt i hållbarhet och restaurangen är motorn i arbetet. De inspirerar elever att äta klimatsmart och arbetar aktivt för att minska klimatavtrycket och öka andelen ekologiska produkter. De arbetar målmedvetet med att nå ut till andra. Genom att erbjuda kostnadsfria utbildningar och sprida sitt budskap om hållbar matglädje via sociala medier har de blivit en resurs och inspiration för andra offentliga restauranger. Andra verksamheter kan dra nytta av deras erfarenheter och metoder för att minska klimatavtrycket och öka hållbarheten i sina egna kök.
Frisk Mat
Den ideella föreningen Frisk Mat arbetar oförtröttligt för att göra offentliga måltider mer hälsosamma och hållbara – måltider som både mättar, utbildar och förbättrar folkhälsan. De driver opinion mot beslutsfattare som kan göra skillnad inom sina områden. Genom sin digitala plattform sprider de kunskap om näringsrik och hållbar mat, erbjuder inspiration, recept och expertkunskap för personer inom offentliga måltider. Här finns redaktionella faktaartiklar, intervjuer med förebilder och recept granskade i enlighet med de nordiska näringsrekommendationerna. Andra offentliga kök kan använda deras guider för att förbättra måltider och minska matsvinn.
Väståkraskolan i Anderslöv
Väståkraskolan är en förebild inom wellness och hållbarhet genom sitt arbete för att skapa en hälsosam, hållbar och inkluderande skolmiljö. Deras wellnessprofil genomsyrar hela verksamheten och gör mat, hälsa och hållbar utveckling till en inspirerande helhet. Skolan arbetar aktivt med eleverna genom hela skolgången, från förskola till årskurs 9, och kökspersonalen deltar i klassrummen för att inspirera och undervisa om mat och hållbarhet. Initiativ som Kockfritids och Matpanelen involverar eleverna i matlagning och hållbarhetsarbete. Skolans helhetstänk och metoder att integrera mat och hälsa i utbildningen inspirerar andra skolor och offentliga kök.
För mer information:
Erica Elfving, projektledare Arla Guldko, Arla Foodservice, Tel 076-1009346, erica.elfving@arlafoods.com
Kontaktuppgifter till finalisterna i Arla Guldko 2025 Årets Guldstjärna
- Frisk Mat, Anna Lindelöw Mannheimer, ordförande, anna.lm@friskmat.se, tel: 070-305 1516
- Tullängsgymnasiet, Lena Sjöqvist, restaurangchef, lena.sjoqvist@orebro.se, tel: 0765511251,
- Väståkraskolan, Lars-Philip Lindborg, kökschef, Lars-Philip.lindborg01@trelleborg.se, tel: 0733511193, Madelene Carlström, rektor, Madelene.Carlstrom@Trelleborg.se
Om stjärnkockarna i jurygrupperna
- Marie Skogström, driver Mat & Vin Slottsparken. Marie deltar i juryn för Bästa Matglädjeförskola.
- Paul Svensson, gastronomisk ledare på Rosendals trädgård. Driver även Pauls kök, en konsultbyrå för hållbar utveckling. Paul deltar i juryn för Bästa Matglädjeskola
- Martin Moses, Årets Kock 2019, ägare av restaurang Human i Göteborg. Martin deltar i juryn för Årets Frukostlyft.
- Malin Söderström, driver restaurangen Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm. Malin deltar i juryn för Bästa Seniormatglädje.
- Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum. Fredrik leder juryn för specialpriset Årets Guldstjärna.
Om Arla Guldko – firar 25 år
Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik. Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium. Fem särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, arbetar under flera veckor med att utse finalister och slutligen vinnarna i samtliga kategorier. Läs mer här om tävlingen Arla Guldko.
Presskontakt

