Ölands klassiska Skördefestost lanseras i hela landet

Lästid
1 min
Ölands klassiska Skördefestost lanseras i hela landet
Publicerad
11 september 2024
Kontakter:
Presskontakt

Skördefestost har länge varit en självklar del under Skördefesten på Öland, där man i slutet på september varje år firar säsongens skörd och grödor inför hösten. För första gången görs osten nu tillgänglig i hela landet när Arla Ko Skördefestost lanseras i begränsad upplaga. Osten har lagrats i 12 månader och är krämig med en rund smak och lätt att skiva eller servera i bitar. Håll utkik i matbutikernas ostkylar från vecka 37.

– Vi är verkligen glada över att presentera denna nyhet och göra det möjligt för fler att ta del av denna historiska ost som hittills bara har varit tillgänglig under Skördefesten på Öland. Vi följer den traditionella tillverkningen precis som tidigare år vilket gör att vi får lite variation i osten, beroende på väder och vind, något som är väldigt spännande att följa. Osten i sig är ungefär som en delikat kombination av lagrad Herrgård och Präst, jag tror det är en blivande favorit för de som inte haft chansen att prova Skördefestost ännu, säger Sara Borg, varumärkesansvarig för Arla Ko.

Arla Ko Skördefestost produceras på mejeriet i Kalmar och tillverkas av 100 procent svensk mjölk som produceras under Skördefesten, huvudsakligen från utvalda öländska gårdar. Osten lagras i 12 månader och har en rund smak med mild sälta, behaglig beska och frisk syrlighet. Osten har en lång eftersmak och är lätt att skiva eller skära upp i bitar – perfekt som ett välsmakande pålägg eller på ostbrickan.

Fakta om Arla Kalmar

  • Mejeriet byggdes 1954, har cirka 110 medarbetare och har öppet dygnet runt, året om.
  • Varje dag rullar 13 tankbilar med släp in och levererar mjölk från runt 280 Arlagårdar i trakten.
  • Cirka 350–400 ton mjölk tas emot per dag för att förvandlas till ostar av olika märke och smak. Till ett kilo ost behövs ungefär tio kilo mjölk.
  • 80 procent av mjölken som vägs in kommer från Arlabönder på Öland, resten från övriga Småland.
  • Sannolikheten är stor att du har en ost från Kalmar i ditt kylskåp. Här ystas alla Arla Ko svenska ostklassiker: Grevé, Herrgård, Präst. Även Svecia, Gouda, Edamer och Dackeost ingår i den ordinarie produktionen.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76