Fira in våren med kossor och kanelbullar

Lästid
1 min
Arlagårdarnas kosläpp lockar varje år tiotusentals barn och vuxna att åka ut på landet, umgås och titta på vårystra kossor som galopperar ut i sommarhagen. Foto: Arla
Publicerad
15 mars 2024
Kontakter:
Presskontakt

Våren närmar sig och det betyder att det börjar bli dags för kosläpp. Från klockan 12.00 i dag kan du anmäla dig på 34 Arlagårdar, från Jämtland i norr till Skåne i söder. Säkra din plats i tid – förra året blev en gård fullbokad på mindre än 30 minuter.

En av vårens bästa traditioner står för dörren. Om mindre än en månad släpps de första korna ut på grönbete på Gotland, därefter väntar ytterligare 33 kosläpp. I år välkomnas ungefär 115 000 besökare på Arlagårdarna runt om i Sverige. Anmälan öppnar i dag, den 15 mars, klockan 12 och det är först till kvarn som gäller.

– Det brukar vara ett enormt tryck när anmälan öppnar så det gäller att vara snabb. I fjol blev en gård fullbokad på mindre än 30 minuter. Det blir förstås fest för både djur och människor. Men också en fin stund att se var maten kommer ifrån och lära sig mer om livet på en mjölkgård, säger Fredrik Larm, eventansvarig på Arla Sverige.

Arla bjuder på mjölk, nybakade kanelbullar och tipspromenad. På alla gårdar kommer det också att finnas stationer där barnen kan plantera blommor i urdruckna mjölkpaket och ta med sig hem, för att hjälpa pollinerare och främja biologisk mångfald.*

– Kor som betar bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald. På odlingsstationerna vill vi visa hur även vi människor kan göra en liten men viktig insats för djur och natur. Genom att plantera blommor för bin, kan vi hjälpa våra små surrande vänner att pollinera mera. Dessutom blir det ett härligt kretslopp för mjölkpaketen som kan leva vidare i fönstren hemma hos våra besökare, säger Fredrik Larm.

Läs mer om vilka gårdar som bjuder in och anmäl dig på arla.se.

* Biologisk mångfald innebär en stor variation och mängd av olika arter – växter, djur svampar och mikroorganismer. Förlust av värdefull natur och minskad biologisk mångfald är en av de största globala hållbarhetsutmaningarna. Utan fungerande ekosystem kollapsar vår matförsörjning och ekonomi.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76