Vinnarna korade i Arla Guldko 2023

Lästid
4 min
Vinnarna korade i Arla Guldko 2023. Bild: Anneli Larsson
Publicerad
08 maj 2023
Kontakter:
Presskontakt

Blanka förskola i Vadstena, Stora Hammars skola i Höllviken, Sjödalsgymnasiet i Huddinge, Kinnevaldsgården i Växjö samt Trelleborgs kommuns foodtruck – de är vinnarna i Arla Guldko 2023. Finalen och prisceremonin hölls på Eric Ericsonhallen i Stockholm den 8 maj, en dag fylld med inspiration om smak, hållbarhet och matglädje.

– Det här är 21:a gången tävlingen Arla Guldko genomförs och varje år gläds och imponeras vi över finalisternas yrkesskicklighet, engagemang och drivkraft, säger Erica Elfving, projektledare för Arla Guldko, och fortsätter:

– Årets finalister visar hur viktigt det är att samverka med andra för att tillsammans skapa såväl matglädje som arbetsglädje. Alla är mycket duktiga och det skiljer väldigt lite mellan de tävlande. Våra jurygrupper har gjort ett gediget arbete för att kunna utse vinnarna.

Tävlingskategorierna i Arla Guldko 2023 är Bästa Matglädjeförskola , Bästa Matglädjeskola , Årets Frukostlyft samt Bästa Seniormatglädje. I Arla Guldko delas även utmärkelsen Årets Guldstjärna ut till den eller de som direkt eller indirekt bidrar till att utveckla det offentliga köket. Fem särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, har arbetat med att utse finalister och vinnare. Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, exklusivt diplom samt utbildningsstipendium.

Här är alla vinnare i Arla Guldko 2023 med jurygruppernas motiveringar:  

Bästa Matglädjeförskola – Blanka förskola, Vadstena

Vinnare av 2023 års Bästa Matglädjeförskola genomsyras av nyfikenhet, kunskap, kreativitet och framförallt av en genuin kärlek till både mat och barn. På ett pedagogiskt och hållbart sätt serveras barnen dagligen måltider med hög kvalitet i en trygg miljö. Ett inkluderande kök och närhet till verksamheten möjliggör att barnen kan utforska sina smaksinnen och upptäcka matglädjen i sin egen takt. De får också lära sig att ta hand om mat som annars skulle ha kastats och som nu istället blir en del av deras matupplevelse .

Bästa Matglädjeskola – Stora Hammars skola, Höllviken

Med ett absolut fokus på matgästens upplevelse levereras matglädje på ett lustfyllt och lekfullt sätt.  Med stolthet och passion för matens väg från jord till bord till mage integrerar man naturligt lärande i måltiden samtidigt som man varsamt tar tillvara på jordens resurser. Här möts gästen av ett leende och lämnar med ett leende tack vare ett starkt sammansvetsat team som sätter matgästens upplevelse i centrum. En enig jury har valt ut denna skola som en sann förebild och en otroligt värdig vinnare av Bästa Matglädjeskola 2023.

**Årets Frukostlyft - Sjödalsgymnasiet, Huddinge **

Vinnaren av Årets Frukostlyft serverar en varierad frukost med ingredienser som eleverna känner igen och verkligen vill ha men där de också lockas till att prova nya alternativ, vilket möjliggör att eleverna själva kan skapa sina favoritfrukostar. Vi ser att skolledning, lärare och kökspersonal har anpassat sig till elevernas behov och önskemål, samt kring utbud och tider, för att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar att prestera pedagogiskt och socialt. Sammantaget har frukosten blivit en viktig mötesplats för elever och personal att i en trygg miljö bygga goda frukostvanor och skapa positiva relationer. Här har frukosten verkligen blivit kittet i skolsamvaron.

Bästa Seniormatglädje - Kinnevaldsgården, Växjö

Vinnaren av Bästa Seniormatglädje har fångat helheten kring alla aspekter av måltiden, där framgångskonceptet för att skapa matglädje är det tydliga teamarbetet mellan måltidspersonal, omsorgspersonal och seniorer. Måltiderna och inte minst mellanmålen, som utgör en mycket viktig del av näringsintaget för de äldre, utgår från seniorernas behov, tycke och smak. De engageras och inkluderas vilket bidrar till att maten på tallriken i slutändan också äts upp.  Med en hög kunskapsnivå, genuin värme och engagemang i hela personalgruppen, lyckas de få en fungerande och trevlig måltid även för de allra sköraste seniorerna. Detta väl inarbetade arbetssätt lyckas de även framgångsrikt vidareförmedla till nya kollegor som ansluter till verksamheten.

Årets Guldstjärna - Trelleborgs kommuns foodtruck

I dagens samhälle är matbranschen en given plats för kreativitet. Inte bara kring själva maten och råvarorna utan också hur måltiden presenteras. Med tydligt fokus på gästens upplevelse och en öppenhet för nya möjligheter visar vinnaren av Årets Guldstjärna 2023 hur skolmaten gått från att vara bespisning till en sann matupplevelse. En matupplevelse i ständig utveckling som bryter mönster och öppnar upp en ny matvärld inom offentliga måltider.

Övriga finalister i Arla Guldko 2023:

Bästa Matglädjeförskola: Förskolan Pärlan i Vårby och Norrahammars förskola i Jönköping

Bästa Matglädjeskola: Stenkulans skola i Lerum och Västerstrandsskolan i Karlstad

Årets Frukostlyft: Norrstrandsskolan i Karlstad och Väståkraskolan i Anderslöv

Bästa Seniormatglädje: Seniorköket/Lundgården i Uppsala och Tre Stiftelser i Göteborg

Årets Guldstjärna: Foodix, digital tjänst med mikroinlärning, och SkolmatSverige, webbaserat verktyg för skolmåltider

Kontaktuppgifter till vinnarna i Arla Guldko 2023:  

Bästa Matglädjeförskola

Blanka förskola, Vadstena
Jenny Ingman, kock, diplomerad måltidspedagog
010-234 73 22 / jenny.ingman@vadstena.se

**Bästa Matglädjeskola **

Stora Hammars skola, Höllviken
Stefan Ek, köksmästare
070-920 40 64 / stefan.ek@vellinge.se

Årets Frukostlyft

Sjödalsgymnasiet, Huddinge
Anna Quinzell, restaurangchef
070-879 79 45 / anna.quinzell@huddinge.se

Bästa Seniormatglädje

Kinnevaldsgårdens särskilda boende, Växjö
Sofia Herbertsson, enhetschef
0470-79 67 60 / sofia.herbertsson@vaxjo.se

Årets Guldstjärna

Trelleborgs kommuns foodtruck
Torbjörn Larsson, kökschef, 
073-442 26 95 / Torbjorn.Larsson@Trelleborg.se

Om stjärnkockarna i jurygrupperna  

Marie Skogström, driver Mat & Vin Slottsparken samt Svenska Kocklandslaget. Marie deltar i juryn för Bästa Matglädjeförskola.

Paul Svensson, driver restaurangen Paul & Taylor Lanthandel i Sundbyberg, där hållbarhet är ett av nyckelorden. Paul deltar i juryn för Bästa Matglädjeskola.

Martin Moses, Årets Kock 2019, ägare av restaurang Human i Göteborg. Martin deltar i juryn för Årets Frukostlyft.

Malin Söderström, driver restaurangen Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm. Malin deltar i juryn för Bästa Seniormatglädje.

Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum. Fredrik leder juryn för specialpriset Årets Guldstjärna.

Om Arla Guldko  

Arla har en viktig roll i att utveckla branschen, inte minst när det gäller mat till unga. Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden och inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik. Läs mer här om tävlingen Arla Guldko

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76