Mjölk från Gotland blir 256 ton Nutella – om dagen

Lästid
1 min
Arlas mejeri i Visby gör 22 ton skummjölkspulver per dag till Nutella. Totalt arbetar omkring 55 personer på mejeriet. Under kvällar och helger kan produktion och förpackning skötas av ett fåtal medarbetare. Foto: Arla
Publicerad
03 februari 2023
Kontakter:
Presskontakt

På söndag är det ”Nutelladagen”. Men visste du att det är mjölk från gotländska kossor du får i dig när du äter den klassiska hasselnötskrämen? Varje år gör mejeriet i Visby över 8.000 ton skummjölkspulver som blir till Nutella. – Det motsvarar 256 ton Nutella om dagen, säger mejerichef Martin Berg.

Varje år får Visby mejeri in cirka 140 miljoner liter mjölk från 120 gotländska gårdar. Mjölken förädlas till olika sorter i en lokal förpackningsdesign inspirerad av de gamla kalkstenshusen på Gotland. Andra produkter som görs i mejeriet är grädde och skummjölkspulver.

Färskvarorna kan den som bor på eller besöker ön köpa lokalt medan skummjölkspulvret exporteras till hela världen.

– Skummjölkspulver används i en mängd livsmedel. Dryckesmjölk, barnmat, glass, yoghurt, choklad och bageriprodukter. Och äter du pålägget Nutella från den italienska industrijätten Ferrero är det alltså sannolikt mjölk från oss du får dig till livs, säger Martin Berg.

Nutella innehåller 8,7 procent skummjölkspulver. Mejeriet tillverkar hela 8 125 ton skummjölkspulver om året till den klassiska hasselnötskrämen. Det motsvarar 93 400 ton Nutella – eller 256 ton per dag.

Pulver näringsrikt och billigt

Processen för att ta fram skummjölkspulver är helt automatiserad och datorstyrd. När mjölken kommer till mejeriet vägs den, och därefter väntar pastörisering och proteinstandardisering. Mjölken blir till pulver i en torkanläggning. Mjölken koncentreras genom att vattnet kokas bort, vilket gör den till mjölkkoncentrat som därefter spraytorkas i ett torn genom att varm luft tillsätts.

– Då faller små, små droppar ned från tornet och i luften på väg ned torkar dropparna och blir till torrmjölk när de landar, berättar Martin Berg

Till ett kilo pulver går det åt cirka tio kilo mjölk. När pulvret är kontrollerat och godkänt lastas det i säckar om 25 och 1 000 kilo och transporteras till fastlandet för att därefter leta sig ut i världen sjövägen. Nästan 90 procent av den gotländska mjölken exporteras som pulver till länder i Asien och Europa.

– Fördelen med pulvermjölk är att den är näringsrik och billig att transportera, säger Martin Berg.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76