Finalisterna utsedda till Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2023
- Lästid
- 3 min
- Publicerad
- 21 februari 2023
- Kontakter:
- Presskontakt
Foodix med mikroinlärning för offentliga måltider, Trelleborgs kommuns foodtruck som serverar skolmåltider utomhus och SkolmatSverige, ett webbaserat enkätverktyg för skolor, är de tre finalisterna som nominerats till specialpriset Årets Guldstjärna i tävlingen Arla Guldko 2023. Alla bidrar på olika sätt till att utveckla det offentliga köket. Vem som tilldelas priset avgörs vid finalen den 8 maj 2023.
Årets Guldstjärna är ett specialpris som delas ut i tävlingen Arla Guldko. Priset ges till den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar, eller skapar bättre förutsättningar för våra offentliga kök.
– Varje dag äter cirka en tredjedel av Sveriges befolkning måltider i vård, skola och omsorg. Vi vet att många kämpar för att förbättra våra offentliga måltider men ofta är deras arbete osynligt. Med priset Årets Guldstjärna vill vi därför lyfta deras fantastiska engagemang och drivkraft. Årets tre toppkandidater till priset representerar väl det imponerande arbete som görs för offentliga måltider i landet, säger Maja Nordström, projektledare för Arla Guldko.
Utöver Årets Guldstjärna är tävlingskategorierna i Arla Guldko 2023 Bästa Matglädjeförskola , Bästa Matglädjeskola , Årets Frukostlyft samt Bästa Seniormatglädje. Finalisterna i dessa kategorier presenteras här.
Här är de tre finalisterna till Årets Guldstjärna 2023
Foodix är en digital prenumerationstjänst som erbjuder så kallad mikroinlärning, med korta videoguider på cirka tre minuter. Här finns allt från säker mathantering till det kalla och varma gröna köket. Bakom Foodix står dietisten Annika Unt och kocken Johan Andersson som vill att alla som arbetar med offentliga måltider ska ha tillgång till lättillgänglig och inspirerande kunskap. Foodix vänder sig till matlagare, rektorer, pedagoger, barnskötare, fritidspersonal, äldreomsorgspersonal och hemtjänstpersonal. Idag använder ett 70-tal kommuner tjänsten.
SkolmatSverige är ett webbaserat, kostnadsfritt verktyg som har utvecklats i syfte att stödja alla Sveriges grundskolor och kommuner i deras arbete med att utvärdera och utveckla skolmåltiden. Verktyget utgår från ett helhetsperspektiv och ger återkoppling i form av en resultatrapport med vägledning för eventuella förbättringar. SkolmatSverige drivs av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Region Stockholm. Cirka hälften av Sveriges grundskolor och kommuner har anslutit sig till SkolmatSverige sedan starten 2012.
Trelleborgs kommuns foodtruck köptes in under pandemin för att minska trängseln i skolmatsalar genom att servera måltider på skolgården i stället. Idag är foodtrucken mycket uppskattad av kommunens skolor som kan boka den för såväl friluftsdagar som för att skapa en annorlunda måltidsupplevelse. Kökschefen Torbjörn Larsson och kocken Christian Karmestam är de två eldsjälarna som ansvarar för driften av det rullande restaurangköket. Alla kommunala skolor i Trelleborg kan boka foodtrucken och intresset växer.
Kontaktuppgifter till finalisterna i Årets Guldstjärna 2023
- FOODIX, Annika Unt, dietist och grundare, tel 0702379929, Johan Andersson, kock och grundare, tel 0703588541, info@foodix.se
- SkolmatSverige, Josefin Lindroth, projektledare, skolmatsverige@regionstockholm.se, tel 0812337185
- Trelleborgs kommuns foodtruck, Torbjörn Larsson, kökschef, Torbjorn.Larsson@Trelleborg.se, tel 0734422695
Om stjärnkockarna i jurygrupperna
- Marie Skogström, driver Mat & Vin Slottsparken samt Svenska Kocklandslaget. Marie deltar i juryn för Bästa Matglädjeförskola.
- Paul Svensson, driver restaurangen Paul & Taylor Lanthandel i Sundbyberg, där hållbarhet är ett av nyckelorden. Paul deltar i juryn för Bästa Matglädjeskola.
- Martin Moses, Årets Kock 2019, ägare av restaurang Human i Göteborg. Martin deltar i juryn för Årets Frukostlyft.
- Malin Söderström, driver restaurangen Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm. Malin deltar i juryn för Bästa Seniormatglädje.
- Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum. Fredrik leder juryn för specialpriset Årets Guldstjärna.
Om Arla Guldko
Arla har en viktig roll i att utveckla branschen, inte minst när det gäller mat till unga och gamla. Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden och inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik.
Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium. Fem särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, arbetar under flera veckor med att utse finalister och slutligen vinnarna i samtliga kategorier. Läs mer här: Arla Guldko