Finalisterna klara i Arla Guldko 2023 Årets Frukostlyft

Lästid
2 min
Finalisterna klara i Arla Guldko 2023 Årets Frukostlyft: Norrstrandsskolan i Karlstad, Sjödalsgymnasiet i Huddinge och Väståkraskolan i Anderslöv. Foto: Fredrik Karlsson/PMAGI/Emil Malmborg/Arla
Publicerad
08 februari 2023
Kontakter:
Presskontakt

Frukost i skolan gör eleverna lugnare och mer koncentrerade. Det visar Arlas årliga Frukostbarometer och intygas också av de tre skolorna som har gått vidare till final i Arla Guldko 2023 i kategorin Årets Frukostlyft. Finalisterna kommer nu att detaljgranskas av jurygrupper där bland annat stjärnkocken Martin Moses deltar. Vinnarna koras slutligen vid den stora finalen den 8 maj 2023.

– De tre finalister till Årets Frukostlyft har utifrån sina olika förutsättningar satsat på att kunna erbjuda sina elever frukost och därmed en bra start på dagen. Vi vill lyfta fram goda exempel på skolor som genom att ha förbättrat, eller infört, frukostservering har ökat elevernas trivsel och gett dem bättre förutsättningar att ta till sig undervisningen. Finalisterna motsvarar det här mer än väl. Alla visar på en imponerande drivkraft och uppfinningsrikedom, säger Erica Elfving, projektledare för Arla Guldko.

Arlas Frukostbarometer genomfördes våren 2022 för andra året i rad. I undersökningen svarade sex av tio skolor att de inte har någon frukostservering. Samtidigt ser rektorer, föräldrar och elever fördelar med att servera frukost i skolan. Fyra av tio rektorer menar frukostserveringen gör skillnad för barn som saknar goda frukostrutiner.

Undersökningar och tidigare pilotprojekt som Arla genomfört ligger till grund för tävlingskategorin Årets Frukostlyft . Övriga kategorier i Arla Guldko 2023 är Bästa Matglädjeförskola , Bästa Matglädjeskola**samt Bästa Seniormatglädje. Samtliga finalister presenteras under denna vecka (v.6).

I Arla Guldkodelas även utmärkelsen Årets Guldstjärna uttill den eller dem som direkt eller indirekt bidrar till att utveckla det offentliga köket.De tre toppkandidaterna till Årets Guldstjärna presenteras vecka 8.

Finalisterna i Arla Guldko 2023, Årets Frukostlyft
Norrstrandsskolan Karlstad
Sjödalsgymnasiet                                                    Huddinge
Väståkraskolan                                                        Anderslöv

Om stjärnkockarna i jurygrupperna

  • Marie Skogström, driver Mat & Vin Slottsparken samt Svenska Kocklandslaget. Marie deltar i juryn för Bästa Matglädjeförskola.
  • Paul Svensson, driver restaurangen Paul & Taylor Lanthandel i Sundbyberg, där hållbarhet är ett av nyckelorden. Paul deltar i juryn för Bästa Matglädjeskola.
  • Martin Moses, Årets Kock 2019, ägare av restaurang Human i Göteborg. Martin deltar i juryn för Årets Frukostlyft.
  • Malin Söderström, driver restaurangen Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm. Malin deltar i juryn för Bästa Seniormatglädje.
  • Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum. Fredrik leder juryn för specialpriset Årets Guldstjärna.

Kontaktuppgifter till finalisterna i Arla Guldko 2023 Årets Frukostlyft

Om Arla Guldko

Arla har en viktig roll i att utveckla branschen, inte minst när det gäller mat till unga och gamla. Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden och inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik.

Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium. Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, arbetar under flera veckor med att utse finalister och slutligen vinnarna i samtliga kategorier. Läs mer här: Arla Guldko

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76