Dags att säkra plats på årets kosläpp

Lästid
1 min
Ystra kor springer ut på årets första gröngbete – ett tydligt och efterlängtat vårtecken som lockar tusentals besökare. Foto: Arla
Publicerad
15 mars 2023
Kontakter:
Presskontakt

I dag öppnar anmälan till årets kosläpp. Trettio Arlagårdar från norr till söder välkomnar närmare 100 000 besökare att vara med när de ystra korna galopperar ut i sommarhagen. Men vänta inte för länge med att anmäla dig – förra året blev en gård fullbokad på mindre än 45 minuter.

Våren är snart här och då är det dags för kosläpp. I år välkomnar 30 Arlagårdar från Skåne i söder till Jämtland i norr närmare 100 000 barn och vuxna att vara med när korna släpps ut på grönbete. Utöver skuttande kor kommer det enligt tradition att bjudas på mjölk, nybakade kanelbullar och tipspromenad. Anmälan till kosläppen öppnar den 15 mars klockan 12 och det är först till kvarn som gäller.

– Det är ett enormt tryck när anmälan öppnar. Förra året blev en gård fullbokad på mindre än 45 minuter, vi räknar med något liknande i år. Vi har fått samtal och ökad trafik till hemsidan för kosläpp sedan flera veckor tillbaka, säger Fredrik Larm, eventansvarig på Arla.

Kosläppen är en folkfest som välkomnar alla, barn som vuxna, att umgås och se när kossorna springer ut på grönbete. Det är även ett tillfälle att komma ut på landet, lära sig mer om arbetet på mjölkgårdarna och få en inblick i var maten vi äter kommer ifrån.

En ny aktivitet för i år är att det även kommer att finnas stationer där man kan odla blommor och ta med sig hem för att hjälpa pollinerare och bidra till den biologiska mångfalden, det vill säga att olika växt- och djurarter lever i harmoni med varandra och blir fler.

– När kossorna betar främjas den biologiska mångfalden. I år vill vi passa på och visa att det är enkelt även för oss människor att bidra genom att plantera blommor för bin och hjälpa våra små surrande vänner att pollinera mera, säger Fredrik Larm.

Mer information om vilka Arlagårdar som bjuder in till kosläpp och hur du anmäler dig

http://www.arla.se/koslapp

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76