Arlas mejeri i Linköping tar gräddfilen till midsommar

Lästid
1 min
Arlas mejeri i Linköping tar gräddfilen till midsommar
Publicerad
22 juni 2023
Kontakter:
Presskontakt

Jordgubbstårta, sill, färskpotatis och – gräddfil. I över 70 år har gräddfilen haft en given plats på midsommarbordet och i år är inget undantag. Skillnaden är att mejeriet i Linköping nu gör all Arlas gräddfil för den svenska marknaden. Bara inför midsommar produceras 4,3 miljoner förpackningar, cirka 25 procent av den totala årsvolymen.

I morgon firas det midsommar runtom i landet, en högtid med mattraditioner som sträcker sig långt bak i tiden. Att många vill ha gräddfil till sillen är tydligt på mejeriet i Linköping som sedan i höstas producerar all Arlas gräddfil för den svenska marknaden. Totalt rör det sig om mer än 16 miljoner förpackningar med gräddfil under ett år, varav cirka 4 300 000 produceras enbart till midsommarfirandet.

– Alla medarbetare här på mejeriet har verkligen växlat upp och med bara en dag kvar till firandet så kan vi stolt säga att vi klarade det. Om prognosen går rätt ut ska ingen behöva äta sill och potatis utan gräddfil, säger Steen Smed Schütze, mejerichef Arla Linköping.

Sommaren 1952 lanserade Arla sin gräddfil. Då marknadsfördes den som en sommarprodukt som passade både till mat och dessert, och inte minst till midsommarsillen. I dag används gräddfil året runt men den överlägset största toppen är under midsommar då Arla säljer gräddfil motsvarande cirka 25 procent av den totala årsvolymen.

Till Arla i Linköping kommer varje år cirka 230 miljoner liter mjölk. Inne på mejeriet görs den om till över 300 olika mejeriprodukter. Och allt går i en rasande fart. Att fylla 19 000 bägare med gräddfil tar ungefär en timme.

Trots de stora volymerna av gräddfil är det yoghurt som är anläggningens största bidrag till de svenska mejerihyllorna. Mer än hälften av allt som produceras är yoghurt. Och nästan all mjölk som används kommer från östgötska bönder.

Läs mer om gräddfilens historia

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76