Arla testar ny fiberkork på mjölkpaketen

Lästid
1 min
Arla tar nytt steg på hållbarhetsresan – testar ny fiberbaserad kork på mjölkpaketen. Foto: Patrik Fahlin
Publicerad
10 juli 2023
Kontakter:
Presskontakt

Mejerikooperativet Arla inleder ett nytt samarbete med det värmländska företaget Blue Ocean Closures. Målet är att ta fram en kork av pappersfiber till mjölkpaketen. Initiativet är troligen det första inom mejeriindustrin, och om testerna faller väl ut kan fiberkorken minska Arlas användning av plast med mer än 500 ton per år.

Som ett led i Arlas strategi för hållbara förpackningar tar mejerikooperativet nu sikte på att byta ut plastkorkarna, som står för drygt 20 procent av plasten i mjölkkartongerna. Tillsammans med det värmländska företaget Blue Ocean Closures är målet att utveckla den första fiberbaserade korken i mejeriindustrin.

– Att förbättra våra förpackningar och minska vår användning av plast är avgörande både för oss som företag och för våra konsumenter. Nu ska vi testa hur fiberkorken klarar alla vardagliga påfrestningar som en mjölkkartong utsätts för, exempelvis transporter och olika typer av förvaring, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef för Arla Sverige.

På de flesta av Arlas mjölkförpackningar i Sverige används i dag korkar gjorda av förnybar plast.

Banar väg för global förändring

Säfflebaserade Blue Ocean Closures är världsledande inom fiberbaserade förslutningar och har redan tagit flera viktiga steg inom hållbara förpackningar. Korken har en stomme tillverkad av FSC-certifierat fibermaterial, kombinerat med en tunn ytbeläggning, och är biobaserad, biologiskt nedbrytbar och kan återvinnas som pappersförpackning.

– Vi är glada över att arbeta med Arla, som agerar som en verklig föregångare för att skapa hållbara förpackningar. Med ökat fiberinnehåll kommer lösningen att öka återvinningsbarheten, med början i Skandinavien och bana väg för global förändring, säger Lars Sandberg, vd på Blue Ocean Closures.

ALPLA är delägare i Blue Ocean Closures och involverad i den tekniska utvecklingen.

– Som en del av ALPLA:s viktiga strategiska utveckling inom cirkulär ekonomi ser vi stor potential i samarbetet med Arla och Blue Ocean Closures, säger Christian Zmoelnig, företagets chef för forskning, utveckling och innovation.

Med finansiering från Arla är planen att utveckla en fullt fungerande prototyp och slutföra testerna i början av nästa år. Arla har mjölkkartonger på flera marknader, bland annat Sverige, Danmark och Nederländerna.

Arlas målsättningar för förpackningar

  • 100 procent återvinningsbara förpackningar för Arlas egna varumärken år 2025
  • 0 procent nytillverkad fossilbaserad plast i förpackningar för Arlas egna varumärken år 2030

Länkar

Läs mer om Arlas hållbarhetsrbete

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76