Årets Smak 2023 är ...

Lästid
2 min
Kockar och konditorier från hela landet har sagt sitt – Årets Smak 2023 är smörigt. Foto: Sebastian Pettersson
Publicerad
24 april 2023
Kontakter:
Presskontakt

... smörigt. För femte året i rad har Arla Pro genomfört en global trendspaning för att utse Årets Smak. 60 000 instagraminlägg från 22 olika länder har analyserats och 400 personer från restaurangbranschen i Sverige har fått tycka till.

Kräftor, jordärtskockor, nötter och öl är alla exempel på råvaror med smöriga toner. Att Årets Smak 2023 är just smörigt kommer inte som någon överraskning för smakforskaren Johan Swahn.

– Inom smakforskningen är smör, smöriga toner och smörighet egenskaper som kan beskriva smak, textur och konsistens i många råvaror och produkter, till exempel kött, potatis, nötter, fisk, caviar  och vin. Smör är så mycket mer än bara smör. Smaken går att plocka fram och kombinera i all oändlighet, säger han.

För att hitta Årets Smak har Arla Pro analyserat instagramkonton från några av världens främsta restauranger, kockar och konditorer. Sammanlagt utforskades 60 000 inlägg, över 700 000 ord och 250 000 hashtags från 22 olika länder.

– Instagram är en bra källa för inspiration för oss i branschen. Där kollegor från hela världen delar med sig av olika sätt att lägga rätter, intressanta smaker och råvaror från världens alla hörn och reels med tekniker man kan prova, säger Kasper Kleihs, Årets Konditor 2021.

För att se om de globala trenderna gäller även i Sverige genomförde Arla Pro en enkätundersökning med 400 svenska kockar, konditorer och andra verksamma i branschen. De fick bland annat svara på frågor om framtidens smaktrender och var de hämtar sin inspiration.

Den slutgiltiga urvalsprocessen leddes av smakforskaren Johan Swahn och Arla Pros smakråd som består av Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021, Saori Ichihara, Stellakock 2017, och Kasper Kleihs, Årets Konditor 2021.

Smakrådet fick jobba med utvalda råvaror med smöriga egenskaper och skapade nya rätter. Genom att spåra och analysera smaktrender på instagram identifierades nya spännande matchningar, så kallade smakkompisar, som fungerar väl tillsammans. Nötter, caviar och havskräftor är exempel på råvaror med smöriga egenskaper. Saori Ichihara valde att bygga sin rätt på smakkompisarna svart caviar, jordärtskocka och sesam.

Läs mer om smakkompisar, smakrådets recept och ladda ner Årets Smak-rapport

Om Årets smak

Sedan lanseringen av Årets smak 2019 har Arla Pro varje år undersökt smaktrender med syfte att hitta nya sätt att inspirera och få fler kockar och konditorer att experimentera med smaker. Årets smak tas fram genom en global trendspaning i sociala medier. Genom urvalsprocessen deltar ett smakråd bestående av några av Sveriges ledande kockar och konditorer.

Om Arla Pro

Bondeägda Arla driver sin foodserviceverksamhet under varumärket Arla Pro. I samarbete med kunder utvecklas hållbara, innovativa produkter och tjänster som erbjuds den professionella matbranschen. Arla Pro är, förutom en egen produktserie för den professionella matbranschen, även en partner för kunskap och inspiration. På kund.arla.se hittar du lösningar som kan hjälpa dig att lyckas med din verksamhet, till exempel recept, digitala verktyg, inspiration och olika utbildningar.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76