Ny ost från Jämtland på nordiska stjärnkrogar

Lästid
1 min
Den nya osten Guldklimp är en av Arla Unikas experimentella mejeriprodukter, som utvecklas för de skickligaste kockarna i Norden. Foto: Arla
Publicerad
27 oktober 2022
Kontakter:
Presskontakt

Nu lanserar Arla Unika ännu en ost tillverkad på mejeriet i Östersund. Namnet är Guldklimp och den är full av umami och proteinkristaller. Osten kommer att serveras på utvalda restauranger i Sverige och Danmark och finns att köpa i Arla Unikas butiker.

Arla Unikas svenska flaggskeppsost är här – Guldklimp. Det är varumärkets tredje svenska ost, där Koryfé, som tillverkas på mejeriet i Östersund, och Hallands Himmel, som tillverkas på mejeriet i Kvibille, är framgångsrika föregångare.

– På mejeriet här i Östersund får vi varje dag in mjölk från jämtländska Arlabönder. Med utsikt över Storsjön producerar vi sedan god ost till hela Sverige. Vi är så stolta över att nu producera två smakrika ostar för Arla Unika. Ostar som används av stjärnkockar både i Sverige och Danmark, säger Kenneth Severin, Arlas mejerichef i Östersund.

Guldklimp är en så kallad grynpipig ost som först lagras i tolv månader, därefter mognadslagras den i minst 16-18 månader för att få sin speciella smakprofil. Den har en kompakt konsistens med en öppen och porös struktur. Resultatet är en ost full av proteinkristaller, som glittrar i solen likt små guldklimpar – därav namnet. De salta och bittra smaktonerna hålls tillbaka för att ge plats åt sötma och umami.

– Guldklimp är en multitalang. Du kan använda den i mat, på bröd, på en ostbricka eller låta den stå i centrum. Helt ensam. Osten passar dessutom utmärkt i det gröna köket, där den kan tillföra massor av umami till rätten, säger Frida Ewertsson, gastronomiskt ansvarig på Arla Unika i Sverige.

Guldklimp är en Unika X ost, och serveras därför på utvalda restauranger i Sverige och Danmark, samt finns att köpa i Arla Unikas butiker i Östermalmshallen i Stockholm, i Torvehallerne i Köpenhamn och i Klostergade i Århus

För mer information, kontakta:

Tove Henckel, pressansvarig Arla Unika.

Telefon: 076-046 28 08, E-post: tove.henckel@arlafoods.com

Om Arla Unika           

Arla Unikas produkter är utvecklade i samarbete med passionerade mejerister, experimenterande produktutvecklare, skickliga kockar och innovativa entreprenörer. I detta samarbete finner Arla Unika inspiration och kompetens för att utveckla nyskapande mejeriprodukter på högsta gastronomiska nivå. Startskottet för Arla Unika gick 2002 efter att kockar hade frågat Arla om var mångfalden och den unika smaken fanns i produkterna. Då började Arla Unikas kunskapsresa. Arla Unika kallar sin mission för ”Nya höjder”. De höjderna uppnås med tre produktserier: Unika X, Arla Unika och Essens. Läs mer på www.arlaunika.se.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76