Nu kan tyskarna dricka mjölk från Småland

Lästid
1 min
Arla börjar exportera svensk mjölk från Jönköping till Tyskland. Den beräknade årsvolymen ligger på 5,5 miljoner kilo mjölk. Foto: Arla
Publicerad
15 november 2022
Kontakter:
Presskontakt

Arlas mejeri i Jönköping börjar exportera svensk mjölk till Tyskland. Nu har första leveransen gått, något som är möjligt tack vare investeringar på närmare 100 miljoner kronor. Samtidigt positionerar mejeriet sig som en strategiskt viktig anläggning för det europeiska kooperativet.

– De senaste åren har vi gjort stora investeringar i mejeriet för att bli en strategiskt viktig anläggning inom Arla. Nu är vi ett av kooperativets största mejerier för mjölk med lång hållbarhet och har blivit godkända för internationell export. I torsdags började vi för första gången producera svensk mjölk för tyska kunder, säger Martin Drobena, Arlas mejerichef i Jönköping.

I oktober slutfördes projektet med att installera två nya steriltankar på mejeriet. Med de nya tankarna kan kapaciteten för mjölk i kategorin ESL, Extended Shelf Life/lång hållbarhet, öka med 50 procent till totalt 90 miljoner kilo. Syftet är att göra det möjligt att exportera ESL- och laktosfri mjölk till Tyskland, vilket mejeriet godkändes för redan i september.

De nya steriltankarna och exporten till Tyskland är en del av Arlas plan att göra mejeriet i Jönköping till en strategiskt viktig anläggning för kooperativet. Totalt har det investerats drygt 100 miljoner kronor under de senaste åren i bland annat de nya steriltankarna, emballagelager, en förpackningsmaskin, trågpackare och pallastare för ESL-produkter.

– Vi är framtidens mejeri. Varje dag tar vi hand om 500 000 kilo mjölk som kommer in från Arlagårdar i Småland. Av den näringsrika mjölken gör vi produkter som konsumeras lokalt, nationellt och nu även internationellt. Det är häftigt när man tänker på det, säger Martin Drobena.

Fakta om Jönköpings mejeri

  • Antal medarbetare: 450
  • Mjölkinvägning: cirka 200 miljoner kilo per år
  • Mjölken till mejeriet kommer från 280 Arlagårdar i Småland
  • Mejeriet är ett av Europas modernaste färskvarumejerier
  • Mejeriet förser hela södra Sverige med mjölk, fil och grädde
  • Mejeriet är en strategiskt viktig anläggning för mjölk med lång hållbarhet (ESL)
  • Mejeriet är 100 procent fossilfritt med förnybar el och energi.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76