Fluffigt är Årets Smak 2022

Lästid
1 min
Smörbakad svamp med ragu på ärtor och potatisskum – Ludwig Tjörnemo
Publicerad
19 april 2022
Kontakter:
Presskontakt

Vinnaren av Årets Smak är fluffigt. Det visar den senaste omvärldsbevakningen från Arla Pro som gjorts tillsammans med den professionella matbranschen. Syftet är att inspirera utifrån globala smaktrender men också kring råvaror och tekniker.

För fjärde året i rad utser Arla Pro Årets Smak. I en unik omvärldsbevakning har vi analyserat 40 000 Instagram-inlägg från några av världens främsta restauranger, kockar och konditorer. Sammanlagt utforskades 500 000 ord och 200 000 hashtags. För att ta reda på om trenderna gäller i Sverige, genomförde vi en webbenkät där över 300 svenska matproffs fick ge sin input. Den slutgiltiga urvalsprocessen leddes av smakforskaren Johan Swahn och Arla Pros Smakråd med några av våra främsta matkreatörer – Jimmi Eriksson, Sara Aasum Hultberg, Ludwig Tjörnemo och Marion Ringborg.

Fluffigt – en multisensorisk smakupplevelse

Årets Smak är fluffigt. Men vad är fluffigt? Smakforskaren Johan Swahn beskriver begreppet så här:

"Fluffigt är en komplex sensorisk upplevelse som ger unika dimensioner i en maträtt. Fluffigt fungerar som kontrast till det krispiga och knapriga på tallriken. Många förknippar fluffigt med desserter, men äggrätter, såser, skum, puréer, svampar och bakverk kan också vara fluffiga. Fluffiga komponenter kan bidra till att skapa den rätta balansen mellan olika texturer och smaker. Fluffigt är även viktigt visuellt då det skapar förväntan på det som ska ätas."

Ludwig Tjörnemo och Sara Aasum Hultberg, från Arla Pros Smakråd, har tagit fram tre rätter som illustrerar hur fluffigt kan tolkas och gestaltas fluffigt. Så här säger de om fluffigt:

“Fluffigt kan tillföra lätthet, fräschör och elegans till en rätt”, säger Ludwig Tjörnemo.

“När jag skapar en dessert jobbar jag med flera olika texturer så att det händer något i munnen. Har man något krispigt, vill man ha något fluffigt till”, säger Sara Aasum Hultberg.

Arla bjuder på inspiration och insikter

Genom Årets Smak vill Arla Pro inspirera och förhoppningsvis bidra till experimentlustan hos landets kockar, konditorer och andra matkreatörer.

"På Arlas kundwebbsida kan man läsa mer om Årets Smak och fördjupa sig i fluffigt. Nytt för i år är att man kan ladda ner vår omvärldsspaning. Den innehåller även smakpaletter som vi hoppas kan öka experimentlustan att hitta nya smakkombinationer att servera gästen", säger Fanny Lindh, projektledare för Årets Smak på Arla Pro.

Arla Pros Smakråd 2022

Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, Sveriges Bocuse d’Or-kandidat 2022/23
Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020
Marion Ringborg, Kock, driver restaurang Garba
Sara Aasum Hultberg, Konditor och matstylist, Årets Konditor 2014

Vill du veta mer? 

Besök kund.arla.se för recept och för att läsa om fluffigt och andra heta trender i omvärldsspaningen.

Kontaktperson
Fanny Lindh, projektledare för Årets Smak, Arla Pro
E-mail: fanny.lindh@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76