Arlamejeriet i Jönköping bidrar med 170 ton vispgrädde till midsommar

Lästid
1 min
Skrolla ner för att se Arlas bästa tips för att få till en fluffig grädde till jordgubbsstårtan.
Publicerad
22 juni 2022
Kontakter:
Presskontakt

Jordgubbstårta med grädde har en given plats på många midsommarbord. Det märks tydligt på Arlas mejeri i Jönköping där medarbetarna nu jobbar stenhårt för att möta sydsvenskarnas ökande sug efter vispgrädde.

– Under midsommarveckan producerar vi drygt 170 ton vispgrädde, jämfört med runt 100 ton en vanlig vecka, säger mejerichefen Martin Drobena och fortsätter:

– Bor du i södra Sverige har du med stor sannolikhet smakat grädde från oss. Och mjölken kommer från Arlabönder i Småland.

Intresset märks även på Arla.se, där antalet sökningar på hur man vispar grädde ökar markant. När grädde ska vispas är det lätt hänt att den blir för rinnig för att klä in tårtan med, eller att den övergår till smör.

– För att underlätta förberedelserna inför midsommar vill vi därför bidra med några tips på hur man får till en fluffig grädde som fulländar jordgubbstårtan, säger Martin Drobena.

Tips: Så vispar du grädde

  • Vispgrädde med hög fetthalt är lättare att vispa. Understiger fetthalten 30 procent är den för mager för att vara vispbar och stabil på egen hand. Laktosfri vispgrädde innehåller ofta en lägre fetthalt än vanlig vispgrädde och kan därför ta lite längre tid att vispa till perfekt fluffig konsistens.
  • Vispgrädde som är för varm är svårvispad och blir lätt till smör. Kyl därför grädden till fyra-fem grader, gärna i tolv timmar innan du vispar den. Du kan med fördel även kyla bunken.
  • Vispa långsamt med lätt lutad bunke för att tillåta luft att komma in. Det gör grädden fluffigare. När det är lätt att bilda toppar med vispen är grädden luftig och färdig.
  • Utan visp kan du fylla upp en återförslutningsbar förpackning till hälften och därefter skaka den förslutna förpackningen tills grädden blir fluffig.
  • Kanske det viktigaste tipset av alla: Kom ihåg att ta med en kylväska med kylklampar när du åker och handlar. Grädde som hålls kyld bevarar den goda smaken och är enklare att vispa.
  • Känner du dig fortfarande osäker? Spana in följande instruktionsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=ikvrSWSzluo

Sist men inte minst: Har du vispgrädde som gått ut? Mejeriprodukter som förvaras i ett kallt kylskåp håller ofta långt efter bäst före-datum. Avgör i stället om grädden är färsk genom att lukta, titta och smaka.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76