Arla satsar på framtidsyrke – investerar i utbildning
- Lästid
- 1 min
- Publicerad
- 23 februari 2022
- Kontakter:
- Presskontakt
Mejeri är en framtidsbransch. Bara på Arlas 12 mejerier kommer närmare 100 personer att behöva rekryteras det närmsta året. För att öka kompetensen i branschen uppmuntrar Arla anställda och externa att söka sig till Mejeriteknikerprogrammet. Anställda på Arla som blir nominerade får lön under utbildningen.
För att ge en bild av kompetensbehovet på Arlas mejerier tillfrågades tio mejerichefer runt om i landet om deras rekryteringsbehov framöver. Resultaten sammanställdes i rapporten ”Framtidens jobb inom mjölk och mejeri” och visar att mejeri är en framtidsbransch och att det finns ett stort behov av att rekrytera fler anställda till majoriteten av Arlas mejerier under kommande år. Det största hindret för att rekrytera är att det är svårt att hitta kompetent arbetskraft.
Mejeriproduktion kräver kunskap inom processteknik, mjölk och mejeri. För att möta rekryteringsbehovet och kompetensbristen har Arla och övriga branschen startat Mejeriteknikerprogrammet tillsammans med Lernia.
”Mejeri är en framtidsbransch med ny teknik och nya produkter och innovationer. Det kräver sin kompetens. Mejeriteknikerprogrammet är ett viktigt sätt för oss att utveckla våra befintliga medarbetare, samtidigt som vi vill rekrytera redan utbildade personer till våra mejerier. Därför tittar vi både internt och externt efter personer som kan gå utbildningen”, säger Maria Lund, utbildningsansvarig, Arla Sverige.
Om Mejeriteknikerprogrammet
Mejeriteknikerprogrammet är på 1,5 år och består av 24 veckors praktik på ett mejeri samt av utbildning på Arlas mejeri i Götene och på Kold College i Odense, Danmark. Om du genomför praktiken vid något av Arlas 12 mejerier i Sverige så står Arla för boende, resor och måltider under studietiden i Danmark. Anställda på Arla som blir nominerade får lön under utbildningstiden och boende i Götene betalt. Det är en investering för Arla och ett sätt att höja kompetensnivån på mejerierna. Nytt för i år är att Arla har en parallell ansökningsprocess där du har möjlighet att bli anställd, nominerad och få lön redan under utbildningen. Efter genomförd utbildning har deltagarna en bred grund inom mejerikunskap och har beroende på engagemang, intresse och färdigheter möjlighet att utvecklas inom många olika roller.
Anmälan till Mejeriteknikerprogrammet är öppen fram till den 31 maj 2022.
Läs mer om Mejeriteknikerprogrammet här: Mejeriteknikerprogrammet