Arla räddar tre ton mat om dagen

Lästid
2 min
2018 lanserade Arla märkningen ”Ofta bra efter” för att markera att mejeriprodukterna har betydligt längre hållbarhet än vad bäst före-datumet anger. Genom att lukta, titta och smaka kan du avgöra om produkten går att äta.
Publicerad
23 september 2022
Kontakter:
Presskontakt

Tillsammans med kunder och konsumenter har Arla räddat närmare 1 800 ton mat sedan början av 2021 genom initiativet Arla Deals. – I samband med Internationella matsvinnsdagen vill vi tipsa konsumenter om hur de kan slänga mindre mat, minska sin klimatpåverkan och samtidigt spara pengar, säger Arla Sveriges hållbarhetschef Victoria Olsson.

Varje år slängs cirka 35 kilo ätbar mat per person och år i Sverige*. Det innebär en stor påverkan på klimatet och gräver även djupa hål i plånboken. För en familj på fyra personer motsvarar matsvinnet flera tusen kronor om året. Pengar som skulle kunna göra stor skillnad för många människors privatekonomi nu när matpriserna stiger.

För att minska matsvinnet öppnade Arla för snart två år sedan en digital outlet – Arla Deals – där mejeriprodukter med kortare datum säljs för ett rabatterat pris till butiker och restauranger. Sedan början av 2021 har närmare 1 800 ton mat räddats genom initiativet, det motsvarar nästan tre ton mat per dag.

– Som Sveriges största livsmedelsföretag har vi ett ansvar att tänka hållbart. Vi ser hela tiden över hur vi kan minska vår klimatpåverkan, från ko till konsument. Med Arla Deals kan vi tillsammans med våra kunder inom storkök och dagligvaruhandel minska matsvinnet och bidra till att maten som produceras äts upp. Det är en stor vinst, säger Victoria Olsson och fortsätter:

– Vår passion för mat och miljö gör att det skaver extra mycket när det slängs så mycket mat. Att kassera ätbar mat är lite som att kasta pengar och naturresurser i papperskorgen. På ett år handlar det om många bortkastade kronor, kronor som jag tror att vi alla gärna håller extra hårt i när läget ser ut som det gör. Vi behöver därför hjälpas åt att påminna varandra om vikten av att planera våra måltider, spara våra rester och inte slänga mat som är bra, säger Victoria Olsson.

**Tre tips för att minska ditt matsvinn och få mer kvar i plånboken **

  1. **Planera: ** Sätt en veckomeny, gärna utifrån vilka produkter och varor som är i säsong och på kampanj. Ta en titt i kylskåpet och skafferiet innan du går och handlar, så att du inte köper något som redan finns hemma. Har du planerat din mathandling är risken för impulsköp mindre. Och handla inte på tom mage.
  2. **Titta, lukta och smaka: ** Släng inte produkter av vana bara för att de passerat bäst före-datum. Det leder till att mycket mat kastas helt i onödan. Mejeriprodukter som förvaras på rätt sätt håller ofta långt efter bäst före-datum, som är satt efter förvaring i max 8 plusgrader. Har du istället 4 plusgrader i kylen och förvarar känsliga livsmedel där det är kallast håller de bättre. Arla har infört märkningen ”Ofta bra efter”. och uppmuntrar dig att titta, lukta och smaka innan du slänger något.
  3. Restfest: Blev det mat över? Lägg i matlådor i kylen eller frys in. Även om det är mindre än en portion kvar kan det ofta kombineras med andra rester eller nya tillbehör för att skapa en full portion någon annan dag. Använd Arlas receptgenerator ”Töm din kyl” för att slumpa fram recept baserade på de ingredienser och rester som finns i din kyl.

**Fakta om Internationella matsvinnsdagen **

Att minska matsvinnet är viktigt för klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan. För tredje året i rad anordnar FN den 29 september Internationella matsvinnsdagen.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76