Arla Familjefavoriter Humlan – en ekologisk ost som gör livet lättare för pollinerare

Lästid
2 min
Arla Familjefavoriter Humlan – en ekologisk ost som gör livet lättare för pollinerare
Publicerad
28 april 2022
Kontakter:
Presskontakt

Nu lanserar Arla hårdosten Humlan; ett ekologiskt tillskott i populära serien Familjefavoriter med prisvärda och milda ostar som passar hela familjen. Utöver att vara en välsmakande hårdost gör Humlan det enkelt och mer tillgängligt för fler konsumenter att välja ett ekologiskt alternativ i matbutiken. I samband med lanseringen av osten vill Arla lyfta pollinerares betydelse för biologisk mångfald samt uppmuntra konsumenter att hjälpa pollinerare med enkla tips och inspiration. Humlan finns i de flesta butiker från vecka 19.

Äntligen är det möjligt för fler att njuta av en välsmakande och ekologisk hårdost! Humlan är det senaste tillskottet i ostfamiljen Arla Familjefavoriter och är en mild och gräddig ekologisk ost – perfekt till frukostmackan eller riven i favoriträtten. Sortimentet Arla Familjefavoriter innehåller milda och goda hårdostar för hela familjen och passar även de mer priskänsliga konsumenterna. Humlan är KRAV-märkt och gjord på 100 procent mjölk från svenska ekologiska Arlagårdar.

För Arla är lanseringen av Humlan Ekologisk Ost ett viktigt steg i att göra ekologiska alternativ tillgängligt för fler. Humlor, bin och andra insekter är livsviktiga för vår matproduktion och den biologiska mångfalden, men hotas av klimatförändringar, bekämpningsmedel och matbrist. På ekologiska gårdar, där inga naturfrämmande bekämpningsmedel används, finns det i genomsnitt ca 50 procent fler arter av både växter och pollinerare. Att välja ekologiska produkter i butik gör livet lättare för humlor och andra pollinerande insekter.

"Humlan är ett gott och prisvärt alternativ som gör det möjligt för fler att konsumera ekologiska varor och i förlängningen hjälpa våra viktiga pollinerare. Utöver att konsumera mer ekologiska varor finns det flera saker man kan göra för att hjälpa humlor och bin – och vi vill göra det både lätt och kul att engagera sig!", säger Thomas Perrotton, Brand Manager Ost, Arla Sverige.

Under vecka 20-24 kommer Arla storsatsa i butik med erbjudanden och kommunikation kring biologisk mångfald. Bland annat erbjuds ekologiska blomfröer vid köp av Humlan Ekologisk Ost – blommor som enkelt kan planteras hemma och som pollinerare verkligen gillar. Via QR-koder på förpackningen kan konsumenter även ta del av både ett quiz och ett spel där man kan lära sig mer om pollinerare, biologisk mångfald och ekologisk ost. Målet är att ge konsumenter några enkla verktyg och tips på hur de kan hjälpa pollinerare i sommar.

Fakta om humlor, pollinerare och ekologiska gårdar

  • I Sverige finns det 37 humlearter
  • 75% av världens jordbruksgrödor är helt eller delvis beroende av insektspollinering
  • 90% av de vilda växterna är, åtminstone delvis, beroende av pollinatörer för att föröka sig
  • På ekologiska gårdar är artrikedomen av växter och pollinerare i genomsnitt 50% högre än på konventionella.
  • Ungefär en tredjedel av alla bi- och humlearter står med på Artdatabankens rödlista, vilket betyder att forskarna bedömer att dessa arters överlevnad inte är självklar.
  • Saker du kan göra för att stötta pollinatörerna är till exempel: bygga bihotell, plantera vilda och bivänliga blommor där du kan, och välja ekologiskt i affären såklart!

Källor och mer fakta hittar du på: https://www.arla.se/hallbarhet/garden/ekosystemtjanster/

Om Arla Familjefavoriter Humlan Ekologisk Ost

En mild och krämig ost med gräddiga toner. Osten är enkel att hyvla, skära och riva och passar perfekt som pålägg eller i familjens favoriträtter!

Osten finns i de flesta butiker från vecka 19.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76