Arla donerar mejeriprodukter till Matmissionen

Lästid
2 min
Matmissionens Alireza Najafi med den första donationen från Arla: Fyra rullpallar med mjölk, en rullpall med fil och två pallar med Puckoburkar, totalt cirka två ton varor. Foto: Matmissionen
Publicerad
05 oktober 2022
Kontakter:
Presskontakt

Minskat matsvinn och rabatterade mejerivaror till människor med låga inkomster. Det är grundtanken med det nya samarbetet mellan Arla och Matmissionen. – Det känns riktigt bra att vi är igång, säger Jörgen Thunholm, chef på Arlas mejeri i Kallhäll.

Mindre svinn blir win-win

För två veckor sedan hämtade Matmissionen de första överskottsprodukterna från Arlas mejeri i Kallhäll. Men diskussionerna påbörjades redan i vintras. Det var nämligen inte fullt så enkelt som man kanske skulle kunna tro att ge bort mejerivaror.

– Vi stötte på patrull i våra it-system, som inte tillät oss att skänka bort varor, men nu har vi löst ut de knutarna, berättar Jörgen Thunholm. Tillsammans med Matmissionen kan vi nu fokusera på att förmedla bra mejerivaror, som Arla av olika skäl inte kan sälja, till människor som har svårt att få pengarna att räcka till.

På Matmissionens butiker ser man varje dag hur de stigande livsmedelspriserna gör livet tufft för människor i social och ekonomisk utsatthet.

– Vi är verkligen glada över att kunna stötta våra målgrupper med hjälp av överskottsdonationerna från Arla. Dessa produkter gör stor skillnad för människor som lever på marginalen och vi ser fram emot att fortsätta utveckla samarbetet för att kunna rädda ännu mer mat tillsammans, säger Simon Stegrud, partneransvarig och enhetschef på Matmissionens centrallager.

Så fungerar samarbetet

Varje onsdag vid 10-tiden hämtar en av Matmissionens lastbilar mejerivaror som närmar sig bäst före-datum eller har mindre förpackningsskador på Arlas mejeri i Kallhäll. Dagen innan inventerar mejeriet vilka produkter som kan doneras och knappar sedan in en gratisorder i it-systemet, så att allt kan spåras. På onsdagsmorgonen plockas varorna från kylen och placeras sedan vid Matmissionens särskilda lucka vid upphämtningsplatsen i Kallhäll.

– Vi har just börjat och prövar oss fram. Inledningsvis kommer Matmissionen att hämta varor en gång i veckan, säger Jörgen Thunholm.

Arla och Matmissionen påbörjade ett samarbete för knappt fem år sedan, som aldrig kom igång ordentligt. Sedan några år tillbaka har istället Matmissionen fått produkter via Arlas expressbutik i Årsta partihallar. Det nya upplägget med mejeriet i Kallhäll innebär att donationerna sker mer organiserat och i större volymer.

Fakta om Matmissionen

Matmissionen är Stockholms Stadsmissions koncept för sociala matbutiker. Matmissionen kombinerar ekologisk och social hållbarhet genom att sälja produkter som riskerar att bli svinn, med kraftigt reducerade priser (en tredjedel av ordinarie butikspris), till människor med låga inkomster. Butikerna gör det också möjligt för fler personer att närma sig arbetsmarknaden genom att arbetsträna. Matmissionens butiker finns i Jakobsberg, Hägersten, Hallunda, Handen och Kista.

Fakta om Arlas mejeri i Kallhäll

Sveriges största mejeri räknat till antalet anställda. Här arbetar omkring 650 medarbetare med att tillverka och distribuera färska mejeriprodukter. Mjölken till de olika produkterna är svensk och hämtas från Arlabönder inom en radie av 25 mil från mejeriet – från Dalarna ner till Värmland – men huvudsakligen från Mälardalen. Köper du Arlas mjölk, filmjölk eller grädde och bor i Mellansverige, så kommer den med största sannolikhet från Kallhäll.

Arla ska halvera matsvinnet till 2030

Arlas mål är att halvera matsvinnet inom produktionskedjan till 2030, jämfört med basåret 2015. Det europeiska mejerikooperativet har en rad olika initiativ och samarbeten för att minska svinnet och vill även hjälpa och inspirera kunder och konsumenter att själva minska sitt matsvinn. Arla deltar också i Samarbetet för minskat matsvinn, SAMS.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76