Två svenska styrelseledamöter i Arla Foods lämnar över

Lästid
1 min
Styrelseledamoten Janne Hansson och Arlas vice ordförande Heléne Gunnarsson
Publicerad
27 augusti 2021
Kontakter:
Presskontakt

Efter 21 år som förtroendevald i Arla och 13 år i styrelsen lämnar vice ordförande Heléne Gunnarson nu sitt uppdrag. Även Janne Hansson, svensk styrelseledamot, kommer att lämna sitt uppdrag för att fokusera på den expanderande mjölkproduktionen på familjens gård.

– Efter en lång karriär som förtroendevald och vice ordförande vill jag nu prioritera min gård, min familj och möta nya utmaningar. Jag vill också lämna över till en ny styrelseledamot innan den nya strategiperioden för Arla börjar under hösten 2021. Jag är väldigt stolt över hur Arla har utvecklats under de 20 år jag har varit aktiv som förtroendevald. Vi har blivit ett internationellt kooperativ med ägare i sju länder och starka varumärken i hela världen, säger Heléne Gunnarson.

Janne Hansson, som suttit i styrelsen sedan 2018, har gjort stora investeringar på sin mjölkgård och kommit fram till att han behöver prioritera gården:

– Det har varit ett privilegium att sitta i styrelsen för ett av världens främsta bondekooperativ. Det är ett viktigt uppdrag och jag ser fram emot att lämna över det till den som blir vald efter mig. Nu ska jag fokusera på utvecklingen av min mjölkgård och de stora produktionsinvesteringar jag har gjort och kommer att fortsätta göra, säger Janne Hansson.

Så här kommenterar Arlas styrelseordförande Jan Toft Nørgaard besluten:

– Helénes och Jannes beslut att lämna styrelsen innebär en förlust för Arla. Heléne har varit min värdefulla andrepilot och Janne en fantastisk kollega. Jag personligen liksom övriga styrelsen och ledningsgruppen önskar dem lycka till. Vi ser fram mot att välkomna två nya bondekollegor till styrelsen och sätta igång den nya strategiperioden för kooperativet och verksamheten.

Heléne Gunnarsson och Janne Hansson kommer att lämna sina uppdrag efter nästa representantskapsmöte i oktober 2021. Den svenska valberedningen kommer att inleda valprocessen under september månad.

De två nya svenska styrelseledamöterna kommer att tillträda sina uppdrag vid representantskapsmötet i oktober 2021. Styrelsen väljer sedan en vice ordförande bland samtliga förtroendevalda Arlabönder i styrelsen.

Fakta om Arlas styrelse:

Arlas styrelse består av 15 Arlabönder, som väljs bland representantskapets ledamöter vid regionala och nationella valmöten, samt tre medarbetarrepresentanter och två externa rådgivare. Läs mer här.

https://www.arla.com/company/management/board-of-directors/

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76