Skolmjölkens dag firas med öppnandet av Arla Minior

Lästid
1 min
Skolmjölkens dag firas med öppnandet av Arla Minior
Publicerad
29 september 2021
Kontakter:
Presskontakt

I dag firas Skolmjölkens dag, ett FN-initiativ som firas världen över, med att Arla åter öppnar upp Arla Minior-verksamheten som har pausats under pandemin. Varje år beräknas 35 000 skolbarn åka ut till Arlagårdar för att lära sig om var mjölken de dricker kommer ifrån.

I Sverige har vi serverat mjölk i skolan sedan 1946 och Skolmjölkens dag har firats sista onsdagen i september i över 20 år. Ett initiativ av FN för att påminna allmänheten och politiker om att skolmjölken är viktig för att främja goda matvanor.

”Barn som leker och lär i skolan behöver mycket näring och energi för att orka hela dagen. Mjölk innehåller naturligt flera av de näringsämnen vi behöver få i oss varje dag. Det gör drycken till en livsviktig näringskälla för många, och speciellt för skolelever och barn som är små i maten”, säger Konrad von Otter, kategoriansvarig mjölk, Arla Sverige.

Varje vecka levererar Arla 237 000 kg mjölk till skolor och förskolor runt om i landet. Det motsvarar ungefär 1 188 000 glas mjölk (2dl/glas) som förskole- och skolelever dricker varje vecka.

För att skolbarn ska få kunskap om var mjölken de dricker och maten de äter kommer ifrån startades Arla Minior år 1993. Som en integrerad del i undervisningen åker skolbarn ut till mjölkgårdar för att möta bönder, djur, natur och odling i praktiken.

Under pandemin har Arla Minior-verksamheten behövt ställas in i hela Sverige. I samband med att Folkhälsomyndigheten i dag tar bort restriktionerna för förskolor och skolor öppnar Arla Minior upp igen.

”Vi är väldigt glada över att kunna dra igång Arla Minior igen. Det brukar vara en otroligt minnesvärd dag för barnen där de får lämna stadens buller och komma ut på landsbygden för att träffa Arlabönder, klappa kor och lära sig om hur maten produceras. Det är på tiden att de klassiska mjölkglasen flyttar in i fler svenska hushåll”, säger Fredrik Larm, event- och sponsorchef, Arla Sverige.

Sedan Arla Minior drog igång har över en miljon barn besökt Arlagårdar över hela landet, och ett normalt år åker ungefär 35 000 skolbarn ut på gårdarna. När verksamheten nu sätter igång igen gör den det på ett säkert sätt. Arla Minior har sedan tidigare ett tydligt regelverk med hygien- och säkerhetsåtgärder för att skydda mjölkproduktionen. Det kommer att belysas ännu mer för allas säkerhet.

Länkar

Information om Arla Minior - bondgårdsbesök

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76