Så räddar Arla 873 ton mat

Lästid
2 min
2018 lanserade Arla märkningen ”Ofta bra efter” för att markera att mejeriprodukterna har betydligt längre hållbarhet än vad bäst före-datumet anger. Genom att lukta, titta och smaka på produkten går det att avgöra om den är ätbar.
Publicerad
16 december 2021
Kontakter:
Presskontakt

Under 2021 har Arla tillsammans med kunder genom initiativet Arla Deals räddat 873 ton mat i Sverige. Det är ett matberg som motsvarar vikten av ca 582 personbilar*. I jul önskar Arla att mer mat kan räddas i våra hushåll och delar tre tips på hur: planera, frys in och ha restfest!

För ett år sedan öppnade Arla en digital outlet – Arla Deals – där mejeriprodukter med ett kortare datum säljs med höga rabatter till butiker och restauranger. Målet är att färska produkter inte ska slängas, utan istället komma till användning på restauranger och hos konsumenter. Under 2021 har hela 873 ton mat räddats i Sverige tack vare initiativet.

"Under Arla Deals första år har det blivit tydligt att det finns ett intresse bland kunder, och i sin tur alltså bland konsumenter, att minska matsvinnet. Många produkter är ofta bra efter sitt bäst före-datum och om vi tillsammans kan se till att maten som produceras äts upp är det en stor vinst", säger Magnus Cohen, ansvarig för kundservice, Arla Sverige.

Matsvinn är en av de stora klimatbovarna och bara i Sverige kastas ungefär 30 procent av all mat som produceras. Per person motsvarar det ungefär 30 kg mat och 26 liter dryck per år. Och det är även ekonomiskt kostsamt. För en familj med två vuxna och två barn rör det sig om ungefär 6 000 kr rakt ner i soporna. Nu vill Arla inspirera fler till att minska matsvinnet under julen.

"Lite överbliven sill här, en bit ost där och lite risgrynsgröt på det. Utan att tänka på det slänger vi en hel del fullt ätbar mat. Lite åt gången blir mycket i längden. Sparar vi istället skinkan som blev över, grönkålen och hörnet på Janssons frestelse kan vi faktiskt göra januari lite mer uthärdlig för plånboken samtidigt som vi gör gott för klimatet", säger Victoria Olsson, hållbarhetschef, Arla Sverige.

Att svenska konsumenter är intresserade av att minska sitt matsvinn är tydligt genom de tusentals sökningar som görs på Arlas frågeforum varje vecka. ”Kan man frysa era produkter?” toppar listan bland de mest sökta frågorna.

Arlas tre bästa tips för minskat matsvinn i jul:

  1. Planera. Vilken julmat har du bara för att det är tradition? Fokusera på den julmat du tycker om. Kolla vad du har hemma innan du handlar.
  2. Frys in. Det går att laga mycket mat på förhand, och tina den mängd som behövs till det specifika julbordet. Lagar du maten samma dag och det blir en del över som inte planeras att ätas upp i dagarna efter är det bra att frysa in den. Det som inte går att frysa in är främst sill som kan bli lite mosig i köttet.
  3. Ha restfest. Släng inte maten. Är du inte sugen på att äta julbord flera dagar i rad? Kombinera de olika rätterna med olika och nya tillbehör. Använd gärna vår receptgenerator ”Töm din kyl” för att slumpa fram olika recept baserade på de ingredienser och rester som finns i din kyl.

*Räknat att en personbil i snitt väger 1 500 kg.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76