Ny teknik från Arla Foods Ingredients har potential att revolutionera innovationen av mejeriprodukter

Lästid
1 min
Ny teknik från Arla Foods Ingredients har potential att revolutionera innovationen av mejeriprodukter
Publicerad
25 november 2021
Kontakter:
Presskontakt

En revolutionerande teknik för att separera mjölk till dess olika proteinkomponenter har tagits fram av Arla Foods Ingredients och öppnar upp för stora innovationsmöjligheter.

Den patenterade metoden, kallad mjölkfraktionering, är utvecklad av Arla Foods Ingredients (AFI), en global ledare inom specialiserade, högkvalitativa mjölk- och vassleingredienser och dotterbolag till det europeiska mejerikooperativet Arla Foods. Genom metoden är det möjligt att rena mjölkproteiner till exempel kasein och serumvassleproteiner.

Att möjliggöra utvecklingen av specialiserade, näringsspecifika livsmedel öppnar upp nya möjligheter för att ta modersmjölksersättning och sportprodukter till nästa nivå och tillgodose andra utsatta grupper som äldre och personer med medicinska näringsbehov.

Den nya teknik skapar större potentiell råvarupool

Separationen av ett av mjölkens olika proteiner – vassle – var tidigare beroende av osttillverkning eftersom vassle är en biprodukt av denna process. Genom att förbigå osttillverkningsprocessen möjliggör Arlas nya patenterade mjölkfraktioneringsteknik både en större potentiell råvarupool samt proteinströmmar i en unik och fullständigt kontrollerad process med avsevärt reducerade bearbetningssteg och en mycket mer skonsam bearbetning av mjölken.

Henrik Andersen, Arla Foods Ingredients koncernchef säger:

– Metoden har varit under utveckling i flera år och det gläder mig att se att vad som en gång var en vision bli en kommersiell verklighet med kraften att helt revolutionera målinriktad näring för utsatta grupper.

Mjölkfraktioneringsprocessen utvecklas för modersmjölksersättning på AFI:s mejeri i Videbaek i Danmark för att tillgodose en växande efterfrågan på ekologisk modersmjölksersättning, en marknad som beräknas öka med 14,1 % under de kommande två åren*.

– Traditionell osttillverkning kräver betydande mängder ekologisk mjölk för att producera de volymer vassle vi behöver för att möta efterfrågan. När vi inte är beroende av detta kan vi öka produktionen avsevärt,  förklarar Henrik Andersen.

Arla Foods använder för närvarande metoden i mindre skala för att tillverka produkter till det ekologiska märket Arla Baby&Me® och AFI beräknar att lansera sin första ekologiska modersmjölksersättning baserad på tekniken under 2022.

Källa: * Marketreportsworld.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76