Finalisterna utsedda till Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2021
- Lästid
- 2 min
- Publicerad
- 09 september 2021
- Kontakter:
- Presskontakt
Föreningen Frisk Mat, kostchefen Åsa Kluck tillsammans med kommundietisten Mathilda Sand i Dalarna samt Anna Philipsson, dietkock i Växjö kommun, är de tre finalisterna som nominerats till specialpriset Årets Guldstjärna i tävlingen Arla Guldko 2021. Alla bidrar på olika sätt till att utveckla det offentliga köket. Vem som tilldelas priset avgörs vid finalen den 8 november 2021.
- I Sverige serveras cirka tre miljoner offentliga måltider varje dag inom vård, skola och omsorg. Vi vet att många kämpar för att förbättra våra offentliga måltider och vi vill med priset Årets Guldstjärna lyfta deras fantastiska engagemang och arbete. Årets tre toppkandidater till priset representerar väldigt väl det imponerande och ofta osynliga arbete som görs i landet, säger Maja Nordström, projektledare för Arla Guldko.
”Vår vision är förbättrad folkhälsa”
Frisk Mat startade som uppropet #sjukmat mot undermålig sjukhusmat. Uppropet skapade ett enormt engagemang som resulterade i startskottet för den ideella föreningen Frisk Mat. Föreningen är nominerad till Årets Guldstjärna för sin kamp för god, hållbar mat och folkhälsa, med målet att all offentlig mat ska följa de nordiska näringsrekommendationerna, se aptitlig ut och smaka gott, oavsett var i landet man bor.
”Genom att arbeta tillsammans skapar vi matglädje”
Åsa Kluck , kostchef i Älvdalens kommun, och Mathilda Strand , kommundietist i Falu kommun, har sedan 2019 arbetat i ett projekt med fokus på samverkan kring specialkost för elever och förskolebarn**.** De ärnominerade till Årets Guldstjärna för denna satsning där alla kommuner och ett flertal vårdenheter i Dalarna nu samverkar för att ge bättre förutsättningar för gäster som behöver specialkost och behovsanpassade måltider.
”Alla har rätt till god mat hela livet”
Anna Philipsson är dietkock på Älgvägens centralkök i Växjö kommun och brinner för att personer med tugg- och sväljsvårigheter ska få en timbalkost som ser ut och smakar som vanlig mat. Med stor entusiasm inspirerar Anna kollegor och sin omgivning till att skapa matglädje även för dem med svårigheter att äta.Hon är nominerad till Årets Guldstjärna för sitt arbete med aptitlig timbalkost för kommuninvånare med tugg- och sväljsvårigheter.
Om Arla Guldko
Tävlingskategorierna i Arla Guldko 2021 är Bästa Matglädjeförskola , Bästa Matglädjeskola samt Årets Frukostlyft. I Arla Guldkodelas även utmärkelsen Årets Guldstjärna uttill den eller dem som direkt eller indirekt bidrar till att utveckla det offentliga köket.
Arla har en viktig roll i att utveckla branschen, inte minst när det gäller mat till unga och gamla. Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden och inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik.
Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, arbetar under flera veckor med att utse finalister och slutligen vinnarna i samtliga kategorier. Läs mer här: Arla Guldko
Kontaktuppgifter till finalisterna i Årets Guldstjärna 2021
Frisk Mat , Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande
e-post: anna.lm@friskmat.se
tel: 070-305 1516
Åsa Kluck , kostchef, Älvdalens kommun
e-post: asa.kluck@alvdalen.se
Tel: 0251-311 84
Mathilda Strand , kommundietist i Falu kommun
e-post: mathilda.strand@falun.se
tel: 023-868 08
Anna Philipsson , dietkock, Älgvägens centralkök, Växjö kommun
tel: 0470-43491, 070-69 69 357
För mer information:
Maja Nordström, projektledare Arla Guldko, Arla Foodservice
tel: 070-287 21 11