Arla Vimmerby får grönt ljus för export av ekologiskt mjölkpulver till Kina

Lästid
1 min
Arla Vimmerby får grönt ljus för export av ekologiskt mjölkpulver till Kina
Publicerad
07 september 2021
Kontakter:
Presskontakt

Kinesiska myndigheter har godkänt det bondeägda mejeriföretaget Arla för export av ekologiskt skummjölkspulver från anläggningen i Vimmerby. Totalt rör det sig om 5 000 ton ekologiskt skummjölkspulver per år som kan exporteras. Mjölken kommer från ekologiska Arlagårdar varav flera har genomgått gedigna kontroller tillsammans med kinesiska myndigheter.

För Arla Sverige är mjölkpulverexporten en viktig del av affärsverksamheten, och sedan många år tillbaka exporteras från Arlas anläggningar i Vimmerby och Visby närmare 20 000 ton konventionellt skummjölkspulver per år till Kina. Nyligen stod det klart att Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby nu även är godkänd som leverantör av ekologiskt skummjölkspulver till Kina.

”Certifikatet är otroligt välkommet, och det ligger mycket arbete bakom. Flera av de ekologiska Arlagårdar som levererar mjölk till pulverproduktionen har kontrollerats och certifierats av kinesiska myndigheter, liksom både anläggningen i Vimmerby och Götene. En process som dragit ut på tiden under pandemin. Men nu är allt på plats, vi har ett fint certifikat i handen och är redo att börja exportera”, säger Magnus Dahlblom, mejerichef Arla Vimmerby.

I dagsläget säljs ekologiskt skummjölkspulver till Kina som konventionellt. Det nya certifikatet tillåter 5 000 ton av de 15 000 ton som varje år exporteras till Kina från Vimmerby att vara ekologiskt. Det innebär att mer av ägarböndernas ekologiska mjölk kommer kunna säljas inom det ekologiska sortimentet. När mjölkpulvret produceras tas även allt fett tillvara på, fett som sedan används i produkter som smör och grädde och som säljs i Sverige.

”Kopplingen mellan det globala och lokala Arla där vi kan ta tillvara på alla delar av den mjölk som produceras av svenska mjölkbönder är en förutsättning för att vi ska kunna betala det höga mjölkpriset som vi gör till våra ägare”, säger Magnus Dahlblom.

Planeringsarbetet och certifieringsprocessen har tagit närmare 1,5 år då kinesiska myndigheter har genomfört revisioner på flera ekologiska gårdar och anläggningarna i Vimmerby och Götene. Något som fördröjdes på grund av pandemin.

Om Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby

  • Mjölkinvägning: cirka 510 miljoner kilo per åt
  • Antal medarbetare: omkring 95 personer
  • Byggår: 2004, då gjordes investeringar på 200 miljoner kronor för att skapa Arlas modernaste mjölkpulveranläggning
  • Tillverkas: Helmjölkspulver och skummjölkspulver

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76