Vinnarna korade i Arla Guldko 2020

Lästid
3 min
Vinnarna korade i Arla Guldko 2020
Publicerad
09 november 2020
Kontakter:
Presskontakt

Sagostugans förskola i Köping, Aggarpsskolan i Svedala, Guteskolan och Gutegymnasiet i Visby samt Slottsskolans och Vingåkers kommuns initiativ #PaybackGeneration är årets vinnare i var sin kategori i Arla Guldko 2020. Finalen och prisceremonin genomfördes digitalt under måndagseftermiddagen.

”Alla finalister i årets tävling imponerar starkt med sitt engagemang, kompetens och yrkesskicklighet. Det är små detaljer som skiljer dem åt, särskilt i år. Jurygrupperna har därför haft ett extra omfattande arbete med att utse vinnarna”, säger Maja Nordström, projektledare Arla Guldko.

Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik.

Tävlingskategorierna i Arla Guldko 2020 är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, utmärkelsen Årets Guldstjärna som går till den eller dem som direkt eller indirekt bidrar till att utveckla det offentliga köket, samt det nyinstiftade priset Årets Frukostlyft. Det nya priset går till den skola som har gjort ett riktigt lyft för att elever ska få en bra start på dagen genom frukost. Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, har arbetat med att utse finalister och vinnare.

Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko till förskola, skola samt frukost, guldstjärnestatyetten till Årets Guldstjärna, exklusivt diplom samt utbildningsstipendium.

Samtliga vinnare i Arla Guldko 2020 och jurygruppernas motiveringar:

Bästa Matglädjeförskola – förskolan Sagostugan i Köping

Med en stor kärlek till både råvaror och matlagning där fantasin fritt får flöda. Där rester ses som en möjlighet att skapa något nytt. Hållbarhet är ett tydlig fokus både i kök och ute i matsalen och barnen är tydligt involverade i arbetet med svinn. Tack vare Kompostina så gör man detta arbete roligt för barnen och pedagogerna att delta i.

Bästa Matglädjeskola – Aggarpsskolan i Svedala

Här doftar det mat - och framtid! Den höga kompetensen i kök och servering märks i stort som smått, när du som respekterad matgäst väljer mellan allt gott som erbjuds här. I det öppna köket ökar transparensen till maten, råvarorna och hantverkarna som spär på det stora pedagogiska värdet som denna restaurang låter genomsyra allt de gör. Kockarna lockar ögat, utmanar smaksinnet och håller dialogen igång med sina unga gäster. Så kan nya matvanor skapas, sida vid sida av regionens traditioner.

Årets Frukostlyft – Guteskolan och Gutegymnasiet i Visby

Årets Frukostlyft 2020 går till en skola som låter mat, rörelse och hälsa vara helt centrala delar av skolan och som ser frukostens betydelse för att så många elever som möjligt ska orka hela skoldagen. Här erbjuds ALLA elever en varierad frukost vilket blir en stund för lärare och elever att starta dagen tillsammans. Det blev ett lyft när även högstadiet och gymnasiet inkluderades. Goda effekter ses på skolarbetet. Vinnaren av Årets Frukostlyft 2020 visar att det är möjligt att integrera frukost i skoldagen, en sann inspirationskälla som kommer locka fler att göra ett frukostlyft.

Årets Guldstjärna – initiativet #PaybackGeneration, Slottsskolan och Vingåkers kommun

Årets Guldstjärna går i år till ett initiativ som visar på uppfinningsrikedom, driv och vilja att förvandla hinder till möjligheter genom engagemang i flera led. Komplext blir konkret genom tydliga val i vardagen där både elever, måltidspersonal och näringsliv har en viktig roll. Mätbara mål kombineras med största fokus på stor matglädje. Initiativet sätter på ett pedagogiskt och inspirerande sätt fokus på matens viktigaste framtidsfråga – att påverka lokalt med effekt globalt - en sann Guldstjärna som är värd att skina och spridas till skolor i hela Sverige

Övriga finalister i Arla Guldko 2020

Bästa Matglädjeförskola: Alvägens förskola i Eskilstuna och Ekeredsvägens förskola i Lerum

Bästa Matglädjeskola: Katedralskolan i Uppsala och Tångvallskolan i Vellinge

Årets Frukostlyft: Fridaskolan i Kvillebäcken, Göteborg, och Stenkulans skola i Lerum

Årets Guldstjärna: Kocken Mambona Bojang på Fryshuset, Stockholm, och Gröna Gruppen i Munkedal

Kontaktuppgifter till vinnarna i Arla Guldko 2020:

Bästa Matglädjeförskola

Sagostugans förskola, Köping

Nina Jensen och Andrea Åkesson, kockar

tel: 073-662 92 89

nina.jensen@koping.se

Bästa Matglädjeskola

Aggarpsskolan, Svedala

David Gustavsson, förste kock

tel: 040-626 82 55

david.gustavsson@svedala.se

Årets Frukostlyft

Guteskolan och Gutegymnasiet, Visby

Anna Engström, rektor

tel: 076-885 25 00 / 0498-65 11 70

anna@guteskolan.se

Årets Guldstjärna

#PaybackGeneration, Vingåkers kommun/Slottsskolan

Susanne Larsson, måltidschef, Vingåkers kommun

tel: 073-055 09 25

susanne.larsson2@vingaker.se

För mer information:

Maja Nordström, projektledare Arla Guldko, Arla Foodservice

tel: 070-287 21 11

maja.nordstroem@arlafoods.com

Se hela finalen och läs mer om Arla Guldko här: https://kund.arla.se/service/evenemang-sponsorskap/arla-guldko/

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76