Tre toppkandidater utsedda till Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2020

Lästid
3 min
Tre toppkandidater utsedda till Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2020
Publicerad
11 mars 2020
Kontakter:
Presskontakt

Gröna Gruppen i Munkedal, Slottsskolan tillsammans med Vingåkers kommun samt kocken Mambona Bojang på Fryshuset Grundskola Västra i Stockholm är de tre toppkandidaterna som nominerats till specialpriset Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2020. Alla har på olika sätt bidragit till att utveckla det offentliga köket. Vem som tilldelas priset avgörs vid den stora finalgalan den 4 maj 2020 i Stockholm.

  • De tre nominerade har en enorm drivkraft och en självklar inställning att ”allt är möjligt”. De förverkligar sina idéer, skapar oväntade samarbeten och lyckas verkligen göra skillnad. Alla tre är mycket värdiga vinnare av Årets Guldstjärna, säger Maja Nordström, projektledare för Arla Guldko.

Nomineringar till Årets Guldstjärna har strömmat in sedan i höstas och vem som helst har kunnat skickat in förslag. Nu pågår arbetet med att utse en vinnare. Det görs av en särskilt sammansatt jury, ledd av Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987 och krögare på Långbro Värdshus. Hälften av de slutliga juryrösterna utgörs av tidigare Arla Guldko-tävlande.

Här är de tre nominerade till Årets Guldstjärna 2020:

I Munkedal inspirerar odlare kommunens måltidsplanering

Gröna Gruppen i Munkedals kommun är ett samarbete i hela värdekedjan, från planering av vad som ska odlas utifrån önskemål och behov, till hur förskolan vill använda grönsaker i pedagogiken. Samverkansgruppen består av kommunens kostenhet och arbetsmarknadsenhet, lantbruksgymnasiet samt lokala bönder. Tillsammans lyckas de öka mängden ekologisk och närproducerad mat i kommunens förskolor, skolor och äldreboende och samtidigt väcka intresset för mat och lantbruk. Samarbetet med arbetsmarknadsenheten ger dessutom personer utanför arbetsmarknaden meningsfull sysselsättning och arbetslivserfarenhet.

I Vingåker vänds klimatångest till positiv handlingskraft

Vingåkers kommun och Slottskolan har skapat det gemensamma projektet Payback Generation för att vända dagens klimatångest till handlingskraft. Eleverna får möjlighet att göra egna aktiva val och välja en klimatsmart paybacktallrik. För varje tallrik som väljs skänks ett belopp till Världsnaturfondens trädplantering på Borneo, vilket eleverna har bestämt. Även näringsliv, media, politiker och medborgare har engagerat sig i satsningen. Nu står företag i kö för att utses till ”månadens Join the #Paybackgeneration”. Under 2019 planterade Vingåkersbygden tillsammans 192 träd.

Kocken som gör eleverna delaktiga i skolköket och redo för arbetslivet

Kocken Mambona Bojang på Fryshuset Grundskola Västra vill öka ungas intresse och glädje för mat och matbranschen och ge unga en första arbetslivserfarenhet. Han har utvecklat skollunchen till dagens höjdpunkt, har fått elever att vilja laga mat tillsammans med honom i köket och fått den lokala Icabutiken att skänka överbliven frukt och grönt till skolan. I Fryshusets egen foodtruck får elever och andra unga på Fryshuset med handledning av Mambona laga mat och sälja på olika evenemang. Ungdomarna lär sig tillagning, servering och kundbemötande och får en första arbetslivserfarenhet.

Samtliga finalister i Arla Guldko 2020 är nu utsedda. Det är tre finalister i respektive tävlingskategori; Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft samt Årets Guldstjärna. Vinnarna koras den 4 maj 2020. Läs om finalisterna här https://kund.arla.se/service/evenemang-sponsorskap/arla-guldko/

Om Arla Guldko

Arla har en viktig roll i att utveckla branschen, inte minst när det gäller mat till unga och gamla. Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik.

Tävlingskategorierna i Arla Guldko 2020 är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, utmärkelsen Årets Guldstjärna, som går till den eller dem som direkt eller indirekt bidrar till att utveckla det offentliga köket, samt det nyinstiftade priset Årets Frukostlyft. Det nya priset går till den skola som har gjort ett riktigt lyft för att elever ska få en bra start på dagen genom frukost. Studier visar att elever som äter frukost presterar bättre. Läs mer om Arlas frukoststudie här https://kund.arla.se/inspiration/kunskap-rad/skola-forskola/frukost-i-skolan/

Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium. Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, arbetar under flera veckor med att utse finalister och slutligen vinnarna i samtliga kategorier. Läs mer här https://kund.arla.se/service/evenemang-sponsorskap/arla-guldko/

För mer information:

Maja Nordström, projektledare Arla Guldko, Arla Foodservice

Tel: 070-2872111

maja.nordstroem@arlafoods.com

Kontaktuppgifter till nominerade i Årets Guldstjärna Arla Guldko 2020

Fryshuset Grundskola Västra, Stockholm

Mambona Bojang, kock

Tel: 070-7297698

mambona.bojang@fryshuset.se

Gröna Gruppen, Munkedals kommun

Gunilla Martinsson, kostchef, Munkedals Kommun

Tel: 0524-181 19

gunilla.martinsson@munkedal.se

Vingåkers kommun/Slottsskolan

Susanne Larsson, måltidschef, Vingåkers kommun

Tel: 073-0550925

susanne.larsson2@vingaker.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76