Pressmeddelanden

Skål för mjölken, på Mjölkens dag!

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Hurra för mjölken! För tjugonde årerad firas i dag Mjölkens dag världen över på initiativ av FN. En dag för att hylla mjölken som ett naturligt näringsrikt livsmedel viktigt för en god och varierad kosthållning.

Den 1 juni varje år firas Mjölkens dag, ett initiativ som startade 2001 av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation för att uppmärksamma mjölkens viktiga roll för folkhälsan och öka kunskapen om mjölkproduktionens betydelse för världen.

”Svensk mjölk har varit och är fortfarande ett av våra allra viktigaste baslivsmedel. Det passar växande barn som behöver mycket näring och energi, vuxna som behöver gott om näring men färre kalorier, och äldre som behöver mycket näring men i mindre portioner. Dessutom är det väldigt gott! Därför är vi snabba på att höja ett extra glas mjölk dagen till ära, och hoppas att alla vill skåla med oss”, säger Konrad von Otter, kategoriansvarig för mjölk på Arla.

På arla.se är det tydligt att svenskarna suktar efter recept där mjölk är en viktig ingrediens. I toppen ser vi bland annat pannkakor, kärleksmums, våfflor, stuvade makaroner och lasagne, som alla har flera hundratusentals sökningar varje år.

”Mjölk älskas av många och det är roligt att se att just pannkakor ligger högt upp på listan över våra mest sökta recept. Det är en barndomsfavorit hos de flesta vuxna och kan ätas såväl till frukost som till lunch eller middag. Och oavsett ålder eller när du äter dem så vill du ha ett glas mjölk att dricka till”, säger Tony Fredriksson, content manager på Arla.se.

Några mjölktips från Arla:

  • Mjölk är ofta bra efter utsatt bäst före-datum. Lukta, titta och smaka innan du häller ut.
  • För att förlänga mjölkens hållbarhet bör mjölken inte förvaras i kylskåpsdörren eftersom temperaturen där blir högre varje gång du öppnar kylen.
  • Vill du köpa på dig extra mjölk för att inte behöva besöka en mataffär så ofta? Inga problem, det går jättebra att frysa din mjölk. Den håller god kvalitet i upp till 3 månader.
  • Genom att dricka ett glas mjölk om dagen får du i dig nästan 40 procent av dagsbehovet av kalcium.

En hälsosam och varierad kost är en viktig del av ett hälsosamt liv. Mjölken är naturligt näringsrik på protein, vitaminer och mineraler och en källa till 18 av de 22 näringsämnen som vi människor behöver varje dag. Magra mjölkprodukter är också en del av Livsmedelsverkets kostråd, som även förespråkar ekologiska mjölkprodukter. De svenska Arlabönderna producerar dessutom mjölk med hälften så låg klimatpåverkan som världsgenomsnittet, och jobbar på att sänka det ännu mer. Mjölkproduktion i Sverige är också en förutsättning för att uppnå våra miljömål och bidra till den viktiga biologiska mångfalden som är beroende av betande kor.

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 9.700 mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Presskontakt

Ladda ner Bilder och videoklipp