Skolmjölken firar 20 år – i Sverige snart 80

Lästid
1 min
Skolmjölken firar 20 år – i Sverige snart 80
Publicerad
30 september 2020

För tjugonde året i rad firas i dag Skolmjölkens dag världen över. En dag initierad av FN för att uppmärksamma hälsofördelarna med skolmjölk. I Sverige har vi serverat skolmjölk i 76 år.

I dag är det 20 år sedan FN-organet Food and Agriculture Organization (FAO) instiftade Skolmjölkens dag, en internationell dag för att fira skolmjölken. Genom kunskapsdelning över landsgränser är syftet att påminna politiker och allmänheten om att skolmjölken är viktig för att främja goda matvanor och undvika undernäring.

”Aktiva barn och ungdomar behöver mycket näring och energi. Mjölk är näringstät, det vill säga innehåller mycket näring i förhållande till mängden mat och även i relation till mängden klimatutsläpp och krona. Det är smart mat”, säger Caroline Starck, kommunikationschef på Arla.

I Sverige har mjölkglaset haft ett självklart inslag i skolmatsalen sedan 1946, men så ser det inte ut i hela världen. I länder där det är brist på mat kan skolmjölken vara livsviktig och även för svenska barn är mjölk en viktig näringskälla, inte minst för de som är små i maten. Den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag.

Klimatavtrycket från ett glas svensk mjölk är idag omkring hälften av ett genomsnittligt glas mjölk i resten av världen.

”Genom en mängd klimatförbättringar på våra gårdar och i produktion så fortsätter avtrycken att minska. Det är en viktig och spännande utveckling”, säger Caroline Starck.

Skolmjölkens dag infaller alltid den sista onsdagen i september.

Fakta om mjölk

  • Omkring 160 miljoner barn i världen får mjölk i skolan, visar en rapport från IDF (the International Dairy Federation).
  • Från två års ålder och resten av livet är rekommendationen att konsumera 2-5 deciliter mager mjölk eller motsvarande mjölkprodukter per dag. Svenska skolbarn dricker i genomsnitt 1,8 dl mjölk per skollunch (enligt LRF Mjölk).
  • Mjölk är naturligt proteinrik och har ett naturligt innehåll av många olika näringsämnen. Förutom kalcium innehåller mjölk även exempelvis vitamin B12, vitamin B2, vitamin D, kalium, fosfor och jod.
  • Skulle mjölken ersättas med vatten i skolor och förskolor skulle intaget av flera näringsämnen bli så lågt att barnen inte kommer upp i de rekommenderade mängderna.
  • En rapport från FAO visar att den största konkurrenten till mjölken är juice och läsk.