Kosläpp utan folkfest
- Lästid
- 1 min
- Publicerad
- 13 mars 2020
Arlas kosläpp är en populär tradition där barnfamiljer och andra får en möjlighet att lära känna sin lokala bondgård. Varje år har vi märkt ett ökat intresse från människor att komma ut på landet för att se de glada korna, komma närmare naturen och möta den lokala bonden. Många vill visa sina barn var maten och mjölken kommer ifrån. Kosläppet är för många ett säkert vårtecken. Förra året kom över 170 000 besökare till Arlagårdarna och flera av gårdarna blev fullbokade redan någon timme efter anmälningssidan öppnat. Folk brukar ligga och uppdatera websidan i väntan på att det går att anmäla sig.
”Våren är snart här och kossorna vill ut och beta. Det är bland det finaste jag vet att se glada kor som skuttar runt i hagen varje år. Det är väldigt tråkigt att inte fler får dela den glädjen med oss i år. Vi är tvungna att ställa in den publika delen pga läget med Coronasmittan. Givetvis är det ett tråkigt besked då 50 av våra Arlabönder var inställda på att öppna upp sina gårdar och prata med besökarna om de viktiga frågorna kring djurvälfärd och livsmedelsproduktion.” säger Fredrik Larm ansvarig för kosläppen.
I Sverige finns en lag som säger att alla mjölkkor ska vistas ute under perioden april till oktober. Exakt hur länge de ska vistas ute beror på var i landet gården ligger. Många kor är ute längre än lagen kräver.
“Även om vi måste ställa in det offentliga kosläppet i år så garanterar vi att alla korna ändå kommer ut på sitt sommarbete, och det är ju det allra viktigaste.”