Grädde även för den rädde på midsommar

Lästid
2 min
Gräddtårta. Källa: Arla
Publicerad
20 juni 2019
Kontakter:
Presskontakt

Arla har uppmärksammat att veckan före midsommar går sökningarna upp markant på hur man vispar grädde. Det finns viss osäkerhet bland svenskarna över hur de ska få till perfekt vispad grädde som kan fullända jordgubbstårtan och midsommar. Eftersom efterfrågan är stor vill Arla gå ut med tips på hur man vispar perfekt fluffig grädde.

Den klassiska jordgubbstårtan har i mångt och mycket kommit att symbolisera den svenska sommaren. Tårtan har därför en given plats på midsommarbordet. Arla Ko Färsk sommarvispgrädde® 40% är vår finaste vispgrädde och smakar som vispgrädde ska smaka. Utöver sin tydliga genuina gräddsmak är konsistensen fyllig och ger bäst vispad grädde för tårtor, vilket gör det perfekt för just midsommartårtan.

När grädde ska vispas är det vanligt att den blir för rinnig att klä in tårtan i, eller att den snabbt övergår till smör. För att underlätta och undvika komplikationer som kan leda till utebliven jordgubbstårta på midsommar tar Arla sitt ansvar som ledande mejeriföretag och går ut med tips och råd för hur svenskarna bäst kan vispa grädde till midsommartårtan.

  • Jordgubbstårtan har en central plats på mångas midsommarbord. Det vore därför synd om många känner en osäkerhet kring hur de ska få till perfekt vispad grädde. Vispgrädde tillverkad på svensk mjölk och med hög fetthalt ger dig ett bra utgångsläge, säger Magdalena Falk, Brand Manager Cooking Dairy recipe ingredients på Arla.

Tips och råd när du ska vispa grädde

  • Vispgrädde med hög fetthalt är lättare att vispa. Understiger fetthalten 30% är den för mager för att vara vispbar och stabil på egen hand. Laktosfri vispgrädde innehåller ofta en lägre fetthalt än vanlig vispgrädde och kan därför ta lite längre tid att vispa till perfekt fluffig konsistens.
  • Vispgrädde som är för varm är svårvispad och blir lätt till smör. Kyl därefter grädden till 5°C, gärna i 12 timmar före du vispar den. Du kan med fördel även kyla bunken.
  • Vispa långsamt med lätt lutad bunke för att tillåta luft att komma in. Det gör grädden fluffigare.
  • När det är lätt att bilda toppar med vispen är grädden luftig och färdig.
  • Utan visp kan du fylla upp en återförslutningsbar förpackning till hälften och därefter skaka den förslutna förpackningen till grädden blir fluffig.
  • Kanske det viktigaste tipset av alla, är att komma ihåg att ta med sig en kylväska med kylklampar när man åker och handlar. Grädde som åkt runt i butiken och sedan kanske i en varm bil, smakar inte bara sämre utan blir inte stabil och då spelar det ingen roll om man följt alla andra tips!

Känner du dig fortfarande osäker på hur man vispar grädde har Arla Köket publicerat en instruktionsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=ikvrSWSzluo

Har du vispgrädde där hemma som enligt bäst före-datumet gått ut? Mejeriprodukter som förvaras på rätt sätt håller ofta långt efter bäst före-datum. Avgör istället om grädden är färsk genom att lukta, titta och smaka.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76