Kvibille lanserar två nya ostar

Lästid
1 min
Hallands Hav
Publicerad
21 mars 2019

Nu lanserar Kvibille två unika och innovativa mögelostar – Hallands Hav och Kvibille Mild Ädel. Den ena är en smakrik och långlagrad ädelost inspirerad av havet, den andra en vit blåmögelost som är perfekt i maten eller för den som vill lära sig äta blåmögelost.

Kvibille Mild Ädel

Kvibille Mild Ädel är en mild och krämig ädelost som passar perfekt till matlagning. Till exempel till en helt vit ädelostsås, på pizzan, i en sallad eller en paj. Mögelkulturen är en vit Penicillium roqueforti istället för den blå som används till Kvibilles övriga ädelostar. Det ger den dess vitaktiga färg, en krämig konsistens och en mildare, men fortfarande tydlig ädelostsmak. Den passar därför väldigt bra i matlagning, då den ger den goda ädelostsmaken utan att färga maten grå.

– Utmaningen med att utveckla Kvibille Mild Ädel är att få till en ost som är mild, utan att tappa sin fina Kvibille-karaktär och att göra hela osten krämig utan att bli smetig i mitten. Och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Robert Karlsson, produktutvecklare Kvibille.

Ädelost är med sin krämiga sälta och arom perfekt i både varm och kall mat, på ostbrickan eller i desserter. På älskadeost.se hittar du härliga recept på pizza och pasta med just Kvibille Ädel Mild.

Hallands Hav

Hallands Hav är en långlagrad ädelost, som under det sista skedet av mognadsprocessen lagras vid en lägre temperatur. På så sätt bryter enzymer från blåmöglet ner proteinet i osten, vilket resulterar i en rund men kraftfull smak och krämig konsistens.

– Vår nyaste ost har hämtat sin inspiration och sitt namn från Hallands vackra natur, strandängar och hav. Vid en provsmakning när vi höll på med utvecklingen av osten så var det någon som utbrast ”den smakar som havet!” Ni får smaka och avgöra om ni håller med, säger Roland Johansson, Ostmästare på Kvibille.