Dags att anmäla sig till Arla Guldko – nu med extra fokus på frukost i skolan

Lästid
1 min
Dags att anmäla sig till Arla Guldko – nu med extra fokus på frukost i skolan
Publicerad
25 september 2019

Idag på Skolmjölkens dag öppnar anmälan till Arla Guldko 2020, tävlingen där genuin matglädje och inspirerande hållbarhetsarbete belönas. Här hyllas vardagshjältar som med sitt engagerande arbete lyfter måltiderna i skolor och förskolor till en ny nivå. I år får frukost i skolan extra fokus med en ny tävlingskategori - Årets Frukostlyft. Arla Guldko är öppen för alla förskolor, grundskolor och gymnasier. Vinnarna får stor ära och uppmärksamhet samt ett utbildningsstipendium.

  • Arla har en viktig roll i att utveckla branschen, inte minst när det gäller mat till barn och unga. Ett bra sätt att bidra till utveckling är att ge möjlighet att tävla och inspirera fler genom goda förebilder. Med tävlingen Arla Guldko vill vi sporra och hylla vardagshjältar och sprida hur de jobbar med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik, säger Maja Nordström, projektledare för Arla Guldko.

Tävlingskategorierna i Arla Guldko 2020 är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, utmärkelsen Årets Guldstjärna, som går till den eller dem som direkt eller indirekt bidrar till att utveckla det offentliga köket, samt det nyinstiftade priset Årets Frukostlyft. Det nya priset går till den skola som har gjort ett riktigt lyft för att elever ska få en bra start på dagen genom frukost. Studier visar att elever som äter frukost presterar bättre*.

Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, kommer jobba med att utse vinnarna. Finalen hålls i Stockholm i den 4:e maj 2020.

Anmälan öppnar i dag den 25 september i samband med Skolmjölkens dag och är öppen till den 30 november 2019. Anmälan görs här:

* 1 av 3 elever åt inte frukost när Arla tillsammans med Botkyrka kommun startade ett pilotprojekt i två högstadieskolor hösten 2018. Syftet var att undersöka om frukost gav effekt på klassrumsmiljön och elevernas möjlighet att koncentrera sig. Under tre månader serverades samtliga högstadieelever frukost. Resultatet i SIFO:s mätningar av projektet visar att mer än hälften av både elever och lärare upplevde lugnare klassrumsmiljö och hade lättare att koncentrera sig.Läs mer här

* Lundqvist M et al. 2018 Effects of eating breakfast and school breakfast programmes on children and adolescents: a systematic review. CMT Report 2018:2 Linköpings universitet.

Arla Guldko genomförs vart annat år. Här är alla finalister och vinnare i Arla Guldko 2018:

Länk till filmerna

Bästa Matglädjeförskola

Skogsbackens förskola, Svenshögen. Vinnare 2018.

Förskolan Sagostugan, Köping

Rösekullens förskola, Gråbo

Bästa Matglädjeskola

Slottsskolan, Vingåker. Vinnare 2018.

Mariebergsskolan, Karlstad

Virginska gymnasiet, Örebro

Bästa Seniormatglädje. ( Kategorin ingår inte i Arla Guldko 2020)

Tre Stiftelser, Göteborg. Vinnare 2018

Igelkottens restaurang, Katrineholm

Vardaga Silverpark, Täby

Årets Guldstjärna

Johanna Törmä, forskare vid Uppsala universitet. Vinnare 2018

Anna Löfgren Adén, Härryda kommun

Sara Jervfors, Södertälje kommun

För mer information:

Maja Nordström, projektledare Arla Guldko, Arla Foodservice

Tel: 070-28 72 111

mejl: maja.nordstrom@arlafoods.com