Vinnarna korade i Arla Guldko 2018

Lästid
2 min
Vinnarna av Arla Guldko 2018 och Årets Guldstjärna 2018 samt jurykockar.
Publicerad
03 maj 2018
Kontakter:
Presskontakt

Förskolan Skogsbacken i Svenshögen, Slottsskolan i Vingåker och seniorboendet Tre Stiftelser i Göteborg vann i var sin kategori i Arla Guldko 2018. Utmärkelsen Årets Guldstjärna gick till Johanna Törmä vid Uppsala universitet. Prisceremonin hölls vid en stor finalgala på Musikaliska i Stockholm. Det är artonde gången som Arla Guldko genomförs.

  • Personligt engagemang, stor yrkesskicklighet och en enorm drivkraft är gemensamt för alla årets finalister. Det är bara små detaljer som skiljer dem åt och därför är det omfattande och flera veckor långa juryarbetet med att utse vinnarna så viktigt, säger Carina Tollbring, projektledare för Arla Guldko.

Arla Guldko, eller ”matbranschens Oscar” som tävlingen också kallas, har fokus på den offentliga måltiden med tävlingskategorierna Bästa Matglädjeförskola*,* Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje. Utmärkelsen Årets Guldstjärna går till den eller dem som på olika sätt bidrar till att utveckla det offentliga köket. Alla vinnare får statyett och utbildningsstipendium på 30 000 kr. Vinnarna i Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje får dessutom ett gästspel av Årets Kock. Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, har under flera veckor jobbat med att utse vinnarna. I juryn för Årets Guldstjärna utgörs hälften av rösterna av tidigare Arla Guldko-finalister.

Här är alla vinnare i Arla Guldko 2018 och juryernas motiveringar:

Bästa Matglädjeförskola Förskolan Skogsbacken, Svenshögen
Juryns motivering: ”Med barnen i centrum, där matglädje, delaktighet och pedagogik, skapar en unik matmiljö. Här finner barnen ro att äta, lust att lära, glädje i att få vara med. Köket och matlagningen blir en lika naturlig del i vardagen som leken. För här lyfts lärandet fram, om matens ursprung, om matlagningen, om matro, om hälsa och mat, om hållbarhet och mat. Allt lagas på plats och all mat används, så vill vi att alla våra barn ska få sin start på sitt matliv.”

Bästa Matglädjeskola Slottsskolan, Vingåker
Juryns motivering: ”Restaurangen är hela skolans bultande hjärta, där kompetens och engagemang ger påtaglig omsorg om varje maträtt och varje gäst. Måltidsglädjen både hörs och syns, med överraskningar och nya idéer som snabbt omsätts i praktik. Det här är skolrestaurangen som satsar, vågar och vinner - mot alla odds!”

Bästa Seniormatglädje – Tre Stiftelser, Göteborg
Juryns motivering*: ”I ett kök med hög nivå och kompetent personal med otroligt mycket arbetsglädje skapas fantastiskt välsmakande mat som både boende och gäster utifrån uppskattar. Det finns något för alla, både klassiska välkända rätter och nya spännande smaker erbjuds. Här vågar man utmana gamla vanor och testar ständigt nya idéer och mycket i framgången ligger i det fina samarbetet i hela huset och inte minst med de äldre boende. Genomtänkta kontrollpunkter, rester som används till biogasbränsle, önskemenyer, eget bageri och mycket närproducerat är några av framgångsfaktorerna.”*

Årets Guldstjärna – Johanna Törmä, Uppsala universitet
Juryns motivering:”Med helhetssyn på mat, trivsel och miljö har Årets Guldstjärna genom sin kunskapstörst och konkreta bidrag att gå från teori till praktik, väglett team att göra skillnad inom ett område i uppmärksamhetsskugga. Lägg därtill ambitiös kunskapsspridning som kan inspirera fler till att kopiera arbetsmodellen. Årets Guldstjärna sätter strålkastarljuset på ett område som berör oss alla – en generationsöverskridande samhällsfråga!”

Se hela prisutdelningen här: https://www.youtube.com/watch?v=rGtR1xO5wsY

Övriga finalister i Arla Guldko 2018 är

  • Bästa Matglädjeförskola: Förskolan Sagostugan, Köping och Rösekullens förskola, Gråbo.
  • Bästa Matglädjeskola: Mariebergsskolan, Karlstad och Virginska gymnasiet, Örebro.
  • Bästa Seniormatglädje: Igelkottens restaurang, Katrineholm och Vardaga Silverpark, Täby.
  • Årets Guldstjärna: Anna Löfgren Adén, Härryda kommun och Sara Jervfors, Södertälje kommun.

Kontaktuppgifter till vinnarna:

Bästa Matglädjeförskola
Skogsbackens förskola, Svenshögen, Mona Utsten, köksmästare.
tel. 070-964 07 60, mona@skogsbacken.net

Bästa Matglädjeskola
Slottsskolan, Vingåker, Sara Svensson, kock.
tel. 0730-24 74 12, sara.svensson@vingaker.se

Bästa Seniormatglädje
Tre Stiftelser, Göteborg, Emil Jacobsson, kostchef.
tel. 0702-31 40 14, emil.jacobsson@trestiftelser.se

Årets Guldstjärna
Johanna Törmä, forskare vid Uppsala universitet.
tel. 070-277 26 26, johanna.torma@pubcare.uu.se

För ytterligare information kontakta:
Carina Tollbring, projektledare Arla Guldko
tel. 073-439 52 05, carina.tollbring@arlafoods.com

Mer information om Arla Guldko: arla.se/guldko

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76