Investeringar i nytt mognadslager för ädelost i Kvibille och två nya ostar

Lästid
2 min
Investeringar i nytt mognadslager för ädelost i Kvibille och två nya ostar
Publicerad
27 september 2018
Kontakter:
Presskontakt

Kvibille har i över 100 år varit en symbol för ostpassion och genuint osthantverk. Idag den 27 september tas nästa viktiga steg mot visionen att vara hjärtat i svenskt osthantverk med invigningen av ett nytt mognadslager.

“Vi började bygga mognadslagret för ädelost under 2017 och det har varit både en spännande och utmanande process att bygga ut en så gammal och anrik byggnad. Och nu är det äntligen dags för invigning”, säger Kvibilles mejerichef Thelma Banzon.

Arla har investerat cirka 16 miljoner i det nya mognadslagret i Kvibille och även gjort flera andra förbättringar i mejeriet. Bland annat byggdes ett nytt golv i ysteriet för att hålla för mer ost, ett nytt ventilationssystem för bättre luftcirkulation och så köptes nya ostformar och osthyllor in för att kunna öka tillverkningen vid högsäsong. Investeringen i Kvibille är en av de satsningar som Arla gör för att utveckla och säkra verksamheten i Sverige.

“Med ett nytt mognadslager för ädelost hinner vi färdiglagra fler ostar. Osten kräver ju sin tid för att den ska bli god, och med ett lager till så blir det fler ostar. Innan det nya lagret byggdes så nyttjade vi full kapacitet vid högsäsong och hade därför inte utrymme för att lansera några nyheter. Investeringen från Arla gör att vi äntligen kan utöka Kvibilles sortiment med spännande nyheter, och även fortsätta bygga Kvibilles framtid och cementera vår roll som det svenska osthantverkets hjärta”, fortsätter Thelma Banzon.

I och med invigningen av det nya Ädelostlagret i Kvibille kan Kvibille mejeri bredda sitt utbud av ostar. Först ut är två innovativa Ädelostar – Hallands Hav och Kvibille Mild Ädel.

Hallands Hav

Hallands Hav är en långlagrad blåmögelost, som under det sista skedet av mognadsprocessen lagras vid en lägre temperatur. Tack vare den unika processen bryter enzymer från blåmöglet ner proteinet (kaseinet), vilket resulterar i en rund smak och krämig konsistens.

“Vår nyaste ost har hämtat sin inspiration och sitt namn från Hallands vackra natur, strandängar och hav. Vid en provsmakning när vi höll på med utvecklingen av osten så var det någon som utbrast ”den smakar som havet!” Ni får smaka och avgöra om ni håller med,” säger Roland Johansson, Ostmästare.

Osten har funnits till försäljning i Kvibille Ostbod och har redan blivit en stor favorit hos deras besökare.

Kvibille Mild Ädel

Kvibille Mild Ädel är en mild ädelost. Den är i princip helt vit, eftersom den innehåller Penicillium roqueforti vitmögel, och passar väldigt bra i matlagning. Tack vare sin vita färg är den perfekt i såser, då den inte färgar såsen grå.

Idén om Kvibille Mild Ädel dök upp i mitten av 2010-talet. Då fanns dock inte produktionskapacitet att tillverka osten, men i och med att det nya mögellagret invigs i Kvibille i september 2018 blir idén verklighet. Osten dyker upp i butik vecka 7, 2019.

“Utmaningen med att utveckla Kvibille Mild Ädel är att få till en ost som är mild, utan att tappa sin fina Kvibille-karaktär och att göra hela osten krämig utan att bli smetig i mitten. Och det tycker jag att vi har lyckats med”, säger Roger Karlsson, Produktutvecklare.

"Tack vare de ökade volymerna som det nya lagret och de nya produkterna innebär kommer Kvibille att öppna för 6 nya arbetstillfällen." avslutar Thelma Banzon.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76