Arla flyttar osttillverkningen från Boxholm till Östersund

Lästid
2 min
Publicerad
15 oktober 2018
Kontakter:
Presskontakt

För Arla är den svenska osttillverkningen viktig och vi investerar under 2018 ungefär 100 miljoner kronor i den svenska ostproduktionen. Den svenska konsumentmarknaden för hårdost är satt under mycket stark konkurrens. Över 60 procent av den ost som konsumeras i Sverige är importerad och marknaden domineras av lågprisostar.

Arla investerar i ny produktion, nya produkter samt effektiviserar befintlig produktion runt om i Sverige. I Götene investerar vi drygt 60 miljoner i en ny förpackningslösning, FalbygdensOst bygger ut lager och mognadsanläggningar och i Kvibille öppnades nyligen ett nytt mognadslager samtidigt som vi lanserade två nya högkvalitativa mögelostar.

För att kunna möta den hårda priskonkurrensen är det viktigt att vi fortsätter arbetet för att producera mer effektivt samtidigt som vi bevarar de unika smakerna som de svenska Arlaostarna representerar.

Arla har under de senaste åren investerat i utökad produktion på Östersunds mejeri. År 2017 startade vi där produktionen av vår nya Jämtlänska Hushållsost och byggde ut kapaciteten under 2018 för att kunna möta efterfrågan. På Arlas mejeri i Östersund finns nu en hög kompetens och produktionskapacitet.

Hela kooperativet Arla, med mjölkbönder i sju länder, inledde under 2018 ett förändrings- och effektiviseringsprogram för att sänka kostnaderna när vi producerar mejeriprodukter. Totalt ska besparingarna uppgå till fyra miljarder kronor fram till år 2020 i hela kooperativet. Målet med att sänka kostnaderna i produktionen är att kunna betala ett högre pris för mjölken till våra ägare, mjölkbönderna.

Under denna process har vi identifierat att vi kan spara ungefär 14 miljoner kronor per år om vi flyttar produktionen av ost från Boxholm till Östersund. Med bakgrund av detta har Arla tagit inriktningsbeslutet att lägga ner all verksamhet i Boxholm, både mejeriet och butiksverksamheten. Produktionen av Boxholmsost kommer att flyttas till Östersund och tillverkas med samma originalrecept och unika smak. Förhandlingar inleds i och med detta besked med de fackliga företrädarna, både på nationell och på lokal nivå och medarbetarna har informerats idag.

"Att behöva ta till så här drastiska åtgärder med en nedläggning, som drabbar både människor och en liten ort som Boxholm, är självklart mycket tråkigt. Det är viktigt att påpeka att vi i Boxholm har duktig och engagerad personal som producerar en god ost. Men Arla måste följa utvecklingen och anpassa vår verksamhet efter det som skapar mest värde för våra ägare, mjölkbönderna. Detta har varit framgångsreceptet för kooperativet Arla i över 100 år, och så kommer vi att fortsätta driva verksamheten" säger Erik Bratthall presschef Arla Sverige.

Information

Vilka ostmejerier (ysterier) har Arla i Sverige?

Var Vad Varumärken Invägning
Boxholm Gräddost, Borgmästarost, Kryddost mm Boxholm 18 mn kilo mjölk24 personer
Östersund Hushållsost, Jämtgård, Storsjö, Gouda, Edamer mm Arla Ko, Arla Familjefavoriter. Även åt andra livsmedelsprod 55 mn kilo mjölk70 personer
Götene Hårdsost. River och skivar även ost Wästgöta Kloster, Billinge, Hova mm. 160 mn kilo mjölk(400 mn kilo mjölk till både smöroch ost. 450 personer totalt)
Kvibille Hårdost (cheddar) och ädelost (grön, grädd, Calvados mm) Kvibille, Arla Unika (Hallands Himmel) 36 mn kilo mjölk80 personer
Kalmar Hårdost, klassiker Arla Ko Greve, Herrgård, Präst, Svecia (och Skördeost Borgholm mm) 150 mn kilo mjölk 110 personer
Falkenberg Cottagecheese Keso® mfl till olika Arla-länder 100 mn kilo mjölk85 personer
Falbygdens Ost Förädlar hårdost, färskost, mögelost mm lagrar och packar 8000 ton ost (från andra mejerier, Arla mfl) 85 pers

Mer information på https://www.arla.se/om-arla/koncernen/mejerier/

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76