Kan frukost ge elever en bättre start på skoldagen?

Lästid
1 min
Publicerad
05 april 2018

Barn som inte äter frukost har enligt studier svårare att koncentrera sig i skolan. Samtidigt äter färre och färre tonåringar frukost. Därför har Arla startat ett frukostprojekt med Botkyrka kommun – för att studera hur frukostkonsumtionen dels påverkar studieron i klassrummet, dels skolelevernas upplevda hälsa och möjlighet att klara skoldagen.

Under frukostprojektet i Botkyrka erbjuds eleverna vid de två högstadieskolor Tuna och Grindtorp frukost fem dagar i veckan mellan februari och maj. Frukosten serveras i klassrummet under första lektionen varje dag.

Varför klassrummet och inte matsalen?

Tidigare studier visar att den som inte äter frukost prioriterar annat på morgonen och kommer inte ha lust, tid eller möjlighet att komma tidigare till skolan för frukost. Vi testar en modell som är genomförd i New York där frukosten serveras i klassrummet under skoldagens första lektion. Genom att servera frukosten på lektionstid når vi alla elever och kan få ett tillförlitligt resultat i den mätning vi genomför. En typisk frukost vi bjuder på är drickkvarg, ostmacka och frukt. Inklusive laktosfria, glutenfria och veganska alternativ.

Vi gör det för att förstå

Arla vill bättre förstå varför en person väljer bort frukosten men också öka kunskapen om barn och ungas förhållande till mat.

Studien kommer att utvärderas med hjälp av mätinstitutet Kantar SIFO. Den mätning vi genomförde, där 91 procent av samtliga högstadieelever på de två skolorna svarade på, inför projektet gav alarmerade fakta:

  • En tredjedel äter aldrig frukost eller bara en dag i veckan. Bland tjejerna svarar 59 procent att de aldrig eller sällan äter frukost
  • 65 procent av alla svarar att de blir hungriga på förmiddagen.
  • Var fjärde köper ibland något på väg till skolan, oftast energidryck och choklad.

– Många elever kommer till skolan utan näring i kroppen. Man skulle aldrig tro att en bil kan köra Stockholm–Göteborg utan bränsle. Vi vill undersöka vilken betydelse frukost får för hälsan och skolresultaten, säger Arlas projektledare och livsmedelsagronom Maja Nordström.