​Arla rekordinvesterar i Sverige

Lästid
2 min
Publicerad
31 januari 2018

Bondeägda Arla har tagit beslut om investeringsplanen för år 2018. I Sverige ökas investeringarna från förra årets 360 miljoner kronor till cirka 760 miljoner kronor.

Arlas styrelse, förtroendevalda Arlabönder, godkände koncernledningens förslag att väsentligt öka investeringarna. Arla kommer att investera i ny, utökad och förbättrad produktionskapacitet samt i innovativ teknik. Totalt omfattar investeringarna 527 miljoner euro år 2018 varav ungefär 78 miljoner euro i Sverige.

Styrelseordförande Åke Hantoft understryker att alla investeringar görs för att säkra långsiktig tillväxt och lönsamhet enligt Arlas tillväxtplan Good Growth 2020.

– Arla kan se tillbaka på en rad bra investeringar som genererat tillväxt. Styrelsen har nu beslutat att öka investeringarna eftersom vi har identifierat nya projekt och investeringar med potential för avkastning på både kort och lång sikt. Investeringarna kommer att skapa tillväxtmöjligheter för såväl företaget som ägarna, Arlabönderna. Vi menar att de här investeringarna är avgörande för vår framtida verksamhet, säger Åke Hantoft.

Arlas verksamhet har växt med 50 procent det senaste decenniet och är nu verksamt i 120 länder över hela världen.

Investeringsplanen fokuserar på fyra huvudområden:

  • Möta den växande efterfrågan på mejeriprodukter
  • Hälsosamma och naturliga produkter som matchar konsumenternas livsstil
  • Vara ledande inom vassle
  • Hållbar livsmedelsproduktion som tar hänsyn till framtiden för vår planet

Medan den globala mjölkproduktionen fortsätter att svänga, växer den globala mejerikonsumtionen snabbare än någonsin. Arla ser stora tillväxtmöjligheter genom att möta den växande efterfrågan.

50 procent av investeringarna under 2018 går till projekt som syftar till öka Arlas försäljning utanför Europa, där företagets snabbast växande strategiska tillväxtmarknader är Mellanöstern och Nordafrika, Kina och Sydostasien, Afrika söder om Sahara samt USA.

Två tredjedelar av årets investeringar går till att öka Arlas europeiska produktionskapacitet. 266 miljoner euro investeras i Danmark, 82 miljoner euro i Storbritannien, 78 miljoner euro i Sverige och 65 miljoner euro i Tyskland. 36 miljoner euro går till Arlas produktion i andra länder.

– Den här investeringsplanen är en tillväxtplan som ska öka våra positioner inom viktiga mejerikategorier och geografiska marknader där Arla är redan en nyckelspelare. Vår ambition är att skapa en ännu starkare grund för våra ägare, Arlabönderna, och vår framtida affärstillväxt, kommenterar Arlas koncernchef Peder Tuborgh.

Mer från förnybara energikällor

I linje med Arlas hållbarhetsmål i strategin Good Growth 2020 stödjer investeringsplanen i Europa 46 projekt, med totalt 15 miljoner euro, som ska leverera investeringar för en hållbar framtid.

Ledande inom vassle

Flera av projekten i den globala investeringsplanen driver hållbarhetsarbetet. Genom dotterföretaget Arla Foods Ingredients (AFI) har Arla tagit en biprodukt från osttillverkningen och är numera ledande inom vassle med högkvalitativt värdeförädlat vassleprotein som används som ingrediens av livsmedelsföretag över hela världen. Arla Foods Ingredients kommer att investera drygt 100 miljoner euro i ny teknik och kapacitetsökningar för produktionen av naturliga vassleproteiningredienser för den globala livsmedelsindustrin.

I Sverige investerar Arla runt 60 miljoner kronor för vasslebearbetning på Falkenberg mejeri. Syftet är att koncentrera vassle från produktionen av cottage cheese (bland annat Keso®) och skapa ytterligare värde och hållbar mejeriproduktion.

Största investeringen i Sverige sker på Linköpings mejeri

Runt 230 miljoner kronor kommer att investeras i Linköpings mejeri för att skapa tillväxt och kostnadseffektivitet. Arla har 13 mejerier i Sverige och det kommer att ske investeringar på samtliga mejerier.

– Investeringarna kommer att skapa ökad kapacitet och kostnadseffektivitet på våra mejerier. Vi rustar för framtiden, säger Patrik Hansson chef Arla Sverige.