Vinnarna korade i Arla Guldko® 2017

Lästid
2 min
Samtliga vinnare i Arla Guldko 2017, fr v Bästa Seniormatglädje, Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Guldstjärna.
Publicerad
04 maj 2017
Kontakter:
Presskontakt

Föräldrakooperativet Flisan i Färjestaden, Lidens skola i Sundsvall, Skogslidens vårdboende i Båstad och Falu restaurangakademi i Falun korades under torsdagskvällen som vinnare i var sin kategori i Arla Guldko 2017. Prisceremonin hölls vid den stora finalgalan på Fotografiska i Stockholm. Det är sjuttonde gången som Arla Guldko genomförs.

-Tävlingsbidragens kvalitet har ökat för varje år och årets finalister imponerar starkt. Det är bara små detaljer som skiljer dem åt. Därför har jurygruppernas omfattande arbete varit mycket viktigt, säger Fredrik Larm, projektledare för Arla Guldko.

Årets upplaga av Arla Guldko har fokus på den offentliga måltiden med tävlingskategorierna Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje. Nytt för i år är utmärkelsen Årets Guldstjärna som delas ut till den eller dem som på olika sätt bidrar till att utveckla det offentliga köket. Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, har under flera veckor jobbat med att utse vinnarna. I juryn för Årets Guldstjärna utgörs hälften av rösterna av tidigare Arla Guldko-finalister.

Alla vinnare får var sin statyett och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Vinnarna i Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje får dessutom ett gästspel av Årets Kock.

Här är alla vinnare i Arla Guldko 2017 och juryernas motiveringar:

Bästa Matglädjeförskola – Föräldrakooperativet Flisan, Färjestaden
Juryns motivering: ”Det här är en förskola som genomsyras av en äkta matglädje där alla är delaktiga.Köket har en central plats både rent fysiskt men också i den pedagogiska verksamheten. Barnen är med och påverkar vad som ska serveras på förskolan och man räknar, känner, luktar, smakar och har bokstavsfester. Dessutom har all personal på förskolan fått kompetensutveckling i måltidspedagogik. Och med kocken som brinner för sin uppgift som en matglädjeambassadör så kan det inte gå fel!”

Bästa Matglädjeskola Lidens skola, Sundsvall
Juryns motivering: "Genom innovationskraft och samarbete har restaurangen formats till skolans varmt välkomnande hjärta. Skollunchen här är tydligt kopplad till samhället, samtidigt som individen är i fokus i arbetet med att förebygga mobbning och ohälsa. På tallrikarna varvas gamla mattraditioner från trakten med nutida smakutmaningar.”

Bästa Seniormatglädje – Skogslidens vårdboende, Båstad
Juryns motivering*: ”Här finns ingen som inte känner matglädje! Den är spridd i hela verksamheten och styrningen är kristallklar genom varje led. Med tydliga och gemensamma mål, där kärleken och omsorgen om måltiden står i centrum, sprids matglädjen från yttersta beslutsfattare till gästen på avdelningen.”*

Årets Guldstjärna – Falu restaurangakademi, Falun
Juryns motivering:”Att hitta en tydlig väg för den yngre generationen in i restaurangbranschen, kommer vara avgörande för vår framtida upplevelse och kvalitet, på såväl privata som offentliga restauranger. Genom snabbt agerande i en krissituation och konkret samarbete mellan offentlig sektor och lokalt näringsliv, har årets vinnare vänt en nedåtgående trend till en framgångssaga, värd att kopiera. Våga ta rygg på denna guldstjärna!”

Övriga finalister i Arla Guldko 2017 är Skogsbackens förskola, Svenshögen, och förskolan Stavstugan, Katrineholm, i Bästa Matglädjeförskola, Nyhemsskolans Restaurang, Katrineholm, och Virginska skolrestaurangen, Örebro, i Bästa Matglädjeskola, Restaurang Leopold, Uppsala, och Vårdstyrkan, Täby, i Bästa Seniormatglädje samt Johan Andersson, Offentlig gastronomi i Jämtland/Härjedalen och Restaurangjägarna i Munkedal för Årets Guldstjärna.

Kontaktuppgifter till vinnarna:

Bästa Matglädjeförskola: Föräldrakooperativet Flisan, Färjestaden, Anna Landefrö, förskolechef, tel 076-338 16 29, anna.landefro@flisanvickleby.se

Bästa Matglädjeskola: Lidens skola, Sundsvall, Glenn Wisén, köksmästare, tel 070-226 53 10, glenn.carlsson@sundsvall.se

Bästa Seniormatglädje: Skogslidens vårdboende, Båstad, Mikael Larsen, kökschef, tel 0431-77403, mikael.larsen@bastad.se

Årets Guldstjärna: Falu restaurangakademi, Falun, Liv Grete Sandström, projektledare, tel 023-869 63 LSA11@falun.se

För ytterligare information kontakta:
Fredrik Larm, projektledare Arla Guldko, Sponsring & Event chef Arla Sverige
Tel. 070-689 54 91, 08-789 54 91 fredrik.larm@arlafoods.com

Mikael Lindgren, PR-chef Arla Sverige
Tel. 0768-798 513, 08-789 52 13, mikael.lindgren@arlafoods.com

Mer information om Arla Guldko: arla.se/guldko

Citat och bilder på samtliga vinnare uppdateras under kvällen på: http://www.mynewsdesk.com/se/arla/pressreleases/finalisterna-klara-till-arla-guldko-r-2017-1764481

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76