Unga blir lyckligast av att baka

Lästid
2 min
Punschrulletårta, punschrullens dag 7 mars
Publicerad
12 oktober 2017
Kontakter:
Presskontakt

Lakritsdagen, punschrullens dag, mors dag och Gustav Adolfsdagen. Att hylla bakverk och råvaror med en särskild dag har blivit en trend både på konditorier och i hemmet de senaste åren. I årets Konditorrapport har Arla tagit temperaturen på svenska folkets bak- och fikavanor samt låtit Frida Leijon, Årets Konditor 2016, tolka sina favoritdagar med tolv nyskapande recept i en inspirerande bakkalender.

Att baka och äta traditionella bakverk på tillhörande högtidsdag som exempelvis Fettisdagen och Kanelbullens dag är djupt rotat i vår svenska fikakultur. Men nu tar även mindre kända dagar plats i rampljuset och ger oss fler tillfällen att fira med ett bakverk. Arlas Konditorrapport 2017 har i år temat Kära bakverk och tar avstamp i årets olika bakdagar och högtider. Rapporten är utformad som en kalender med tolv härliga recept, ett för varje månad, där konditorn Frida Leijon tolkat både traditionella och mindre kända bak- och högtidsdagar.

– Med helt fria tyglar kunde jag utgå från ett mer konstnärligt perspektiv på bakande. Istället för att skapa utifrån en fast mall använde jag färg och form för att leka med uppfattningen av traditionella bakverk och skapa oväntade kombinationer, till exempel kanelbullarna som är blåsta i socker, säger Frida Leijon.

– Många svenskar är nyfikna på bakverkstrender. Därför känns det mer rätt än någonsin att uppmärksamma årets olika bakdagar i Konditorrapporten 2017. Med Fridas hantverksskicklighet hoppas vi att vår bakkalender ska inspirera bagare och konditorer att fortsätta ligga i framkant med innovativa bakverk på både kända och mindre kända bakdagar, säger Gunilla Blomqvist, Channel Manager på Arla Foodservice.

Söt framtid för konditorbranschen

Som en del av årets Konditorrapport har Arla undersökt svenskarnas inställning till bakning. Hela fyra av tio uppger att de blir lyckliga av att knåda i köket. Störst är lyckoruset hos personer mellan 18 och 29 år, där fler än hälften (54 %) uppger att bakning höjer endorfinnivåerna.

Resultatet visar också att drygt var tredje (35 %) i åldersgrupperna 18-29 samt 30-39 år bakar mer idag än för tre år sedan. Hälften (49 %) i den yngre åldersgruppen tror dessutom att de kommer baka ännu mer om ytterligare tre år.

– Bakning är hetare än någonsin, särskilt bland unga vuxna. Kafé- och konditoribranschen växer stadigt[1] och behöver fler duktiga och dedikerade framtida konditorer, därför är det positivt att vi har så många unga och bakglada personer runt om i landet, säger Gunilla Blomqvist.

Topplista: då firar svenska folket med bakverk på konditori

1.Födelsedagar
2.Fettisdagen
3.Kanelbullens dag
4.Jul/nyår
5.Advent/lucia
6.Mors och fars dag

Topplista: svenska folkets favoritbakverk på konditori

1.Semla
2.Bakelse som t.ex. Napoleon- eller Budapestbakelse
3.Tårta som t.ex. prinsesstårta

Topplista: då bakar vi hemma

1.Jul/nyår
2.Födelsedagar
3.Advent/lucia
4.Midsommarafton
5.Kladdkakans och/eller kanelbullens dag

Topplista: svenska folkets bakfavoriter

1.Mjuka kakor som t.ex. cup cakes, rulltårta, sockerkaka
2.Vetebröd som t.ex. kanelbulle
3.Kladdkaka

Bakkalendern 2018

Bakkalendern innehåller följande dagar och recept:

  • Januari: trettondedagsafton – vinterdröm
  • Februari: alla hjärtans dag – älsklingsbit
  • Mars: punschrullens dag – punschrulletårta
  • April: lakritsdagen – lakritspralin
  • Maj: mors dag – världens bästa mammatartelett
  • Juni: midsommarafton – midsommardröm
  • Juli: bröllopsdagen – bröllop i vitt och grönt
  • Augusti: rulltårtans dag – passionsrulltårta med mjölkchoklad (finns för konsument)
  • September: äpplets dag – äppeltartelett (finns för konsument)
  • Oktober: kanelbullens dag – kanelbulle
  • November: Gustav Adolfsdagen – citronbakelse med citron- och chokladmousse
  • December: pepparkakans dag – julig pepparkakssandwich (finns för konsument)

Ladda ner Bakkalendern i sin helhet: https://kund.arla.se/konditorrapporten/

Vill du veta mer om innehållet i Konditorrapporten, kontakta:

Gunilla Blomqvist**,** Channel Manager, Arla Foodservice
Tel. 08-789 58 04, 070-649 58 04
E-post: gunilla.blomqvist@arlafoods.com

För undersökning, recept och högupplösta bilder, kontakta:

Filippa Lundqvist, presskontakt Prat PR
Tel. 070-029 83 93
E-post: filippa.lundqvist@prat.se

Om Konditorrapporten 2017

I Konditorrapporten tar Arla temperaturen på svenskarnas bak- och fikavanor. Konsumentundersökningen är gjord i september-oktober 2017 av YouGov och omfattar 2 058 svenskar. Urvalet är statiskt säkerställt och representativt för Sveriges befolkning.

[1] Restaurangindex, augusti 2017

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76