Skolbarn möter Arlabönder på Sveriges största bondgårdsbesök

Lästid
3 min
Skolbarn möter Arlabönder på Sveriges största bondgårdsbesök
Publicerad
06 september 2017
Kontakter:
Presskontakt

Många barn och unga saknar i dag en naturlig koppling till matens ursprung. Genom Arlas bondgårdsbesök, Minior, har över en miljon svenska skolbarn fått chansen att lära sig mer om bondgården och matens ursprung i en naturnära miljö. För att uppmärksamma Minior och ge fler chansen att uppleva gårdslivet öppnar Arlabönder runt om i Sverige upp sina gårdar för en Minior-dag den 10:e september.

Arlas bondgårdsbesök, Minior, gör det möjligt för skolbarn att uppleva livet på mjölkgården, komma nära djuren och se var mjölken kommer ifrån. Den 10:e september arrangerar Arlabönder på 20 gårdar runt om i Sverige en nationell Minior-dag för både barn och föräldrar. Arlagården Lovö Prästgård, på Drottningholm utanför Stockholm, har varit med från starten 1993 och tar emot drygt 6 000 skolbarn om året på sina Minior-besök.

– Det känns bra att göra något för nästa generation så att de bättre kan förstå matens ursprung och värdet av bra mat. Mina föräldrar är stadsbarn och när de som unga fick chansen att uppleva livet på landet bestämde de sig för att bli lantbrukare. Nu ser jag fram emot att träffa nästa generations lantbrukare på Minior-dagen, säger Elin Rydström, Arlabonde på Lovö Prästgård.

Arlas initiativ med att låta skolbarn besöka bondgårdar kommer för första gången i år även att ske utanför Sveriges gränser. Skolbarn i bland annat Tyskland, Danmark och Storbritannien kommer att få chansen att göra ett bondgårdsbesök på Arlas Little Farmer Day.

Ny undersökning: svenska barn i storstäder osäkra på matens ursprung

Kunskapsbristen bland såväl barn som unga om var maten vi äter kommer ifrån är en fråga som blir allt mer aktuell. En färsk undersökning från Arla visar att svenska barn i storstäder* är osäkra på var maten de äter kommer ifrån. Fler än 6 av 10 barn (67 procent) vet inte/är osäkra på hur ost tillverkas och fler än hälften (56 procent) vet inte var mjölken kommer ifrån. Samtidigt vill de flesta barn, fler än 8 av 10 (85 procent), lära sig mer om detta.

– Många barn och unga saknar i dag en koppling till matens ursprung. Att de får möjligheten komma i kontakt med lantbruket på ett roligt och spännande sätt är viktigare än någonsin. Vi hoppas att Minior kan göra så att fler får chansen att uppleva livet på en bondgård, säger Carlina Ahnmé, ansvarig för Minior.

Fakta om Minior:

Varje år tar 165 Arlagårdar runt om i landet emot skolklasser på sina gårdar. Sedan starten 1993 har Minior blivit en viktig del av skolundervisningen med bland annat skolmaterial som lärare och barn kan använda. Minior anordnas för skolklasser i årskurs 1-3.

Här kan du läsa mer om Miniordagen och hitta din närmaste bondgård som arrangerar bondgårdsbesök!

För mer information:

Carlina Ahnmé, ansvarig för Minior på Arla.
e-mail: carlina.ahnme@arlafoods.com
Tel: 073 309 53 29

Mikael Lindgren, pr-chef Arla Sverige
e-mail: mikael.lindgren@arlafoods.com
Tel: 0768 798 513

Mer fakta från undersökningen**:

  • 54% av alla föräldrar i storstäder upplever att de inte har tillräcklig kunskap om var maten de äter kommer ifrån.
  • Samtidigt vill 8 av 10 (80 procent) svenska föräldrar veta mer om varifrån maten de äter kommer ifrån och hur den är producerad.
  • 65% av alla föräldrar i storstäder uppger att den mesta av det de äter är processad mat.
  • 36% föräldrar uppger att de har dålig koppling och förståelse till matens ursprung.
  • 59% föräldrar i storstäder uppger att de tror att deras barn har dålig kunskap och förståelse kring matens ursprung.
  • 67% av alla barn i storstäder är osäkra på var ost kommer ifrån.
  • 56% av alla barn i storstäder är osäkra på hur mjölk produceras.
  • 75% av barn i storstäder vill veta mer om jordbruk och vad en bonde gör.

*Storstadsbo, definition:

Boende i antingen ett större stadsområde med +100 000 invånare eller en stad/samhälle med + 10 000 invånare.

**Undersökningen är genomförd av Edelman Intelligence på uppdrag av Arla. Undersökningen genomfördes i april 2017 i Sverige, Tyskland, Danmark och Storbritannien. I Sverige deltog 457 föräldrar i storstäder samt 457 barn, totalt 914 respondenter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76