Ny undersökning från Arla: 8 av 10 föräldrar vill vara mer i naturen med sina barn

Lästid
3 min
Brun ko
Publicerad
18 april 2017
Kontakter:
Presskontakt

I år väntas Arlas kosläpp runtom i landet slå publikrekord. Men trots det stora intresset är det fortfarande många barn som inte kommer i kontakt med en bondgård, visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Arla. Uppemot hälften av alla föräldrar uppger att deras barn inte har besökt en bondgård under det senaste året. Samtidigt skulle 8 av 10 föräldrar vilja vara ute mer i naturen tillsammans med sitt barn.

Varje vår söker sig hundratusentals svenskar ut till Arlagårdar runt om i Sverige för att uppleva ett kosläpp och komma nära djuren och matens ursprung. Förra året besökte hela 165 000 svenskar ett kosläpp på en Arlagård. Men trots det ökade intresset visar en ny Sifo-undersökning att det fortfarande är många som inte kommer i kontakt med en bondgård.

Nära hälften (49 procent) av alla föräldrar uppger att deras barn inte besökt en bondgård under det senaste året. Samtidigt önskar hela 8 av 10 (80 procent) föräldrar att de kunde tillbringa mer tid i naturen med sitt barn. Nästan 7 av 10 (68 procent) tror också i stor utsträckning att deras barn skulle må bättre av att vara ute mer i naturen.

 • Kosläppet är en vårfest som firar att korna nu återigen kan gå ute och beta och att det växer på ängarna. Ett tag firade vi bönder för oss själva, men vi började förstå att många fler var intresserade av att uppleva detta på nära håll för att komma närmare lantbruket. Det var då vi började bjuda in till kosläppen och nu börjar det bli rotat i folksjälen, säger Elin Rydström, ekobonde på Lovö Prästgård.

Föräldrar: familjen mindre stressad ute i naturen
Fler än hälften av alla föräldrar (56 procent) säger att de i stor eller mycket stor utsträckning upplever att familjen känner sig mindre stressade när de är ute i naturen. Uppemot 6 av 10 föräldrar (56 procent) uppger även att de ibland får dåligt samvete över att de inte är ute i naturen tillsammans med sitt barn tillräckligt ofta. Samtidigt skulle också nära hälften av alla (49 procent) föräldrar vilja att deras barn tillbringar mer tid utomhus under skoltid/fritids/dagis.

Upplev kosläpp via Facebook Live
För de som inte har möjlighet att fysiskt närvara vid ett kosläpp i år gör Arla för första gången det möjligt att ta del av upplevelsen under en livesändning via Facebook, som förutom i Sverige även kommer att visas i ett flertal andra länder. Livesändningen sker den 7 maj klockan 11:00 från Björksättra Gård i Huddinge.

 • Det är många som är förväntansfulla och glada och som tycker att det här är årets grej. Det är kul att testa nya grepp, det är ett sätt att möjliggöra för fler att kunna ta del av kosläppet. Jag tycker också att det är viktigt att vi lantbrukare är öppna med vår verksamhet så att fler kan komma närmare det vi gör, säger Lasse Gillberg, lantbrukare på Björksättra Gård.

Mer fakta från Sifo-undersökningen:

 • Mer än en femtedel (22 procent) av alla föräldrar upplever att deras barn har lite eller ingen kunskap om var maten de äter kommer ifrån.
 • 6 av 10 föräldrar (63 procent) tycker också att det är mycket viktigt att bevara de öppna landskapen i Sverige.
 • Fler än 7 av 10 (74 procent) tycker även att det är mycket viktigt att bibehålla en biologisk mångfald i svensk natur.
 • Mer än var fjärde (27 procent) upplever att de har dålig eller ingen kunskap om hur jordbruket bidrar till en biologisk mångfald.

Om undersökningen
Undersökningen är gjord av TNS Sifo på uppdrag av Arla. Panelen är slumpmässigt rekryterad och de tillfrågade personerna är föräldrar med barn i åldern 4-14 år. 500 respondenter har deltagit i en webbaserad enkät under perioden 31 mars-7 april. Undersökningen är ett riksrepresentativt urval av föräldrar med barn i åldern 4-14 år.

Fakta om Arla

 • Arla är ett bondeägt kooperativ som ägs av 12 000 bönder från sju länder i norra Europa. Ungefär 2 800 av dem kommer från Sverige.

 • Sju av tio svenskar har en Arlagård som närmsta mjölkgård.

 • Det finns tretton Arlamejerier i Sverige, från Kalmar i söder till Östersund i norr.

 • Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

 • 2016 levererade de svenska Arlabönderna ca 1900 miljoner kilo mjölk.

 • Arlas officiella kosläpp genomförs på 55 gårdar i hela Sverige.

Källa: Arla, LRF Mjölk, Jordbruksverket

För högupplösta bilder se Arlas pressrum: nyheter.arla.se/

Vill du veta mer, vänligen kontakta:
Mikael Lindgren, pr-chef, Arla Sverige
e-post: mikael.lindgren@arlafoods.com, tel: 0768 798 513

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76